От х:

Днес в x:

ТМСС яхна танка на тракторите

Хасковската селскостопанска гимназия (бившият ТМСС) се оборудва с чисто нов трактор за обучение на възпитаниците си. Машината е от най-новите модели на престижната марка McCormick, произведена е в Италия с двигател от Великобритания. Тези трактори са пословични със здравина и висока проходимост, за което на майтап ги наричат танкове. Машината е със здраво, излято шаси, което е проектирано да намалява вибрациите и шума в кабината.

Танк, ама модерен. Съгласно европейското законодателство пък е проектиран да е и екологично чист. Благодарение на т. нар. селективна каталитична редукция вредните газове се намаляват до 50%, а изхвърляните твърди частици до 90%. Най-важното обаче е, че е лесен за управление и поддръжка. На него ще се учат възпитаниците от 11 и 12 клас, а с прилежащия на трактора земеделски инвентар ще се обучават 10-класниците.

Тракторът е закупен по проект за 100 хиляди лева по националната програма „Модернизиране на системата на професионалното образование”. Любопитното е, че програмата изисквала съфинансиране от страна на училището, но в ТМСС нямали пари. Наложило се бившият им възпитаник Фикрет Мустафа, понастоящем арендатор в село Стамболийски, лично да доплати 12 хиляди лева, за да бъдат изпълнено изискването на програмата. В крайна сметка това се случва и днес училището получи своя „коледен“ подарък.

Честито на бъдещите трактористи.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини