От х:

Днес в x:

Родителските „дарения“ за градините остават и при високите такси

Костюмчетата за децата по празниците се плащат от даренията

Парите, които се искат от родителите по различни поводи, ще продължават да се събират, защото са доброволни. Това заявиха хасковските директори на детски градини по повод исканото вдигане на таксите от 50 на 70 лв. Един от най-честите родителски въпроси бе ще престанат ли в такъв случай да се събират пари от родителите за щяло и нещяло. Конкретен пример бе ОДЗ 18 /под ОУ „Любен Каравелов“/. Там месечно се искали по 2 лв за родителското настоятелство. Другаде практиката е да се взимат парите накуп в началото на годината - между 10 и 20 лв на родител. Отделно от това се събират пари за консумативи - вода, кухненска хартия, медицинска застраховка на детето и т.н. Плюс събирането по 40-50 лв за купуването на учебни пособия за децата от градинските групи, подмяната на играчки, моливи флумастери и прочие.

„Ние нямаме отношение към събирането на тези пари. Те се дават доброволно от родителите и се отчитат от настоятелствата до стотинка“, единодушно обявиха директорите. „От 300 родители при мен само 8 са отказали да плащат тези 2 лв. Не можем да ги задължим“, оправда се Гергана Бойчинова, директор на посочената ОДЗ 18. Тя се затрудни да посочи за какво точно се изразходват тези пари, та се наложи на помощ да се притече Ели Костова от 16 ОДЗ. Доскоро при нея имало същата практика. Парите отивали за празничния календар на градините – постановки и тържества, обясни тя. Родители обаче посочват, че за всяко отделно театрално представление се събират допълнителни пари. Празничният календар обаче бил друго - национални празници, Баба Марта, 8-ми март, Коледа. Тези тържества минават безплатно. „Родителите искат децата им да са в хубави костюмчета, да има подходящо озвучаване на тържеството. Тези средства се плащат от събраните от настоятелствата суми“, обясни Анна Йорданова от 15 ОДЗ. „Не събираме пари за извънредни разходи“, зарече се и Ели Костова. Изразходването на събраните пари става само по решение на родителите. „Нашите родители /на 15 ОДЗ/ ни разрешиха със събраните близо 5 хиляди лева да ремонтираме 4 санитарни възела“, допълни Йорданова и покани медиите да видят как са се използвали парите. Трябва да се признае, че детските тоалетни наистина светеха като аптека. Даренията нямат общо с издръжката на детето в градината.

Неофициално обаче се признава, че размерът на даренията е в пряка връзка с мениджърските умения на директора. Някои успяват да заделят излишъци, други генерират загуби, колкото и да дерат родителите.

Съвсем случайно стана ясно, че в ОДЗ 22 например, директорът Лина Арнаудова успяла да задели пари за пълно ехографско изследване и мамография на персонала си. То било съгласно изискванията на трудовата медицина, но вместо отбиващите номера кръв и урина, персоналът бил изпратен в медицинският център на хасковската МБАЛ, където минал обстоен преглед. В резултат, навреме бил открит тумор на бъбреците на една от госпожите. Жената вече е оперирана и е добре.

Г.Христов

Парите отиват за обезпечаване на празничния календар поясни директорът на ОДЗ 16 Ели Костова
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини