От х:

Днес в x:

8-ми клас на „ти“ с безопасния секс

Новобранците в Езиковата са на ти със средставта за безопасен секс

8-ите класове на хасковската Езикова гимназия доказаха, че са напълно наясно с безопасния секс. Знанията си осмокласниците изложиха на десетки плакати, окачени във фоайето на гимназията. На тях писмено и илюстративно бяха показани начините на заразяване със СПИН и полово предавани болести, допълнени със статистика и причини защо се стига дотам. Предлаганият начин да избегнем подобна развръзка е в безопасния секс.

Най-безопасното, разбира се, е просто да не се прави секс. Но „ако не трябва, но много ти се иска, тогава може“, само че задължително с предпазни средства. Те варираха от обичайния кондом до доста по-крайни препоръки. Като например да се използват медицински ръкавици при докосване на телесни течности, отделящи се при полов акт.

Това е трудно приложимо, с усмивка коментираха някои от по-дълбоко запознатите с темата, предимно от горните класове. Те не се месеха в кампанията, защото тя бе запазена за зайците. Според представите на новобранците е напълно логично да помолят бъдещият си сексуален партньор да си направи тест срещу СПИН ПРЕДИ половия акт или пък самите те да си направят такъв СЛЕД това. В действителност обаче младите доста рядко се изследват за полови предавани болести, най-вече защото ги е срам, дори и при гарантирана анонимност, твърдят здравни работници, участвали в много доброволни изследвания.

В интерес на истината тийнейджърите демонстрираха здрави принципи за половото общуване. Макар 14-15 годишни, те бяха убедени, че не трябва да правят секс с непознати партньори. Ако пък се стигне дотам - „Запомни - с дрешка винаги бъди, щом любов ще правиш ти“. Римуваният девиз се мъдреше до атрактивен член, облечен отгоре до долу с презерватив. До него стоеше друг плакат с девиза -“презерватирай се“. За най-духовито обаче бе определено творението на 8 Е клас, заради което учениците получиха цяла торта. Паралелката „Английски и испански“ били най-активните в кампанията по случай световния ден на борбата срещу СПИН, обясни учителката по биология в гимназията Магдалена Чучева.
Както повечето инициативи на Езиковата и тази съчета полезното с приятното. На входа на училището кънтеше купон с караоке и неувяхващи български хитове. Това внесе необходимото разнообразие в сравнение с аналогични разяснителни инициативи, от които лъха предимно скука. А нужда от разяснение имаше и това личеше по статистиката, която децата си бяха направили труда да намерят.

В наши дни СПИН има характер на неконтролируема епидемия. По справка на СЗО, към 2007-ма година в света има над 33 млн. болни, вероятно поне 5 пъти повече серопозитивни /заразени/, а жертвите досега са 2.1 млн, сред които 330 хил. деца.

Разбивката по региони пък откроява друга любопитна тенденция. Най-много засегнати има в Африка - 28.1 млн. и считаната за Мека на платената любов Югоизточна Азия с 6.1 млн. По 1 млн има в Източна Европа и Русия, както и в Северна Америка. Най-малко - по 400 хиляди са в традиционните крепости на вярата - Карибите с техния ортодоксален католицизъм и Северна Африка и предна Азия с тяхната твърда вяра в ислямските ценности. Явно от религията има полза дори в модерния 21-ви век.

Г. Христов

За да просветлят съучениците си, раздаваха листовки и флайери
Водещите разясняваха начините за защита
После запяха

С микрофон или без

Най духовитите от 8 Е получиха торта. Вляво учителката по биология Магдалена Чукчева

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини