От х:

Днес в x:

Язовирът до Стамболийски опасен, мостът в Скобелево - подронен

Последният арендатор на язовира показва пораженията след наводненията от февруари 2012

Язовирът край хасковското село „Стамболийски“ е потенциално опасен през зимния сезон и напролет. Необходимо е спешно да се ремонтира стената и съоръженията към язовира или направо да бъде изведен от експлоатация. Подобно е положението и край Долно Ботево, община Стамболово. Там обаче водоемът е изпуснат, но няма пари за ремонт на преливника и отводнителния канал. Това е заключението на експерти проверили 91 водни обекта в областта. Проверката бе по искане на областният управител Кадир Исов.
Най-критично е положението в Стамболийски. Същият трябва да бъде спешно изпуснат. За целта Исов е поискал 14 хиляди лева от междуведомствената комисия по бедствия и аварии към МС, с което ще се изготви проект и ще се източи водоема. Ремонтирането на скъсаната стена и разрушения отводнителен канал към момента е невъзможно, защото собственикът е неясен. Язовирът се прехвърля като горещ картоф между община Хасково и държавата. Никой не го ще.

Трябва да се коригират и коритата на реките с национално значение, като Марица, Арда и Тунджа. На места бентовете са скъсани и бреговете ерозират.

Това подкопава устоите на мостовете, като най-пострадало е съоръжението при с. Скобелево. В областта е изготвен план за почистване на речните корита там, където има опасност от заливане на терени при високи води. При отпускане на средства от Междуведомствената комисия, същите ще бъдат почистени през 2014 г.

Кадир Исов ще инициира законодателна промяна, която цели да няма спорни или безстопанствени водни обекти в страната, какъвто е случаят с язовир Стамболийски.

Г.Христов

Язовирът изглежда така и досега
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини