От х:

Днес в x:

Недохранена бежанка роди недохранено бебе

Дънджазир със своето бебче

24-годишната сирийска бежанка Дънджазир Абдула Муса роди благополучно своето първо дете в Хасковското АГО. Слабичката като вейка жена едва мърдаше от болки и изтощение, макар че самото раждане бе преминало спокойно и благополучно. Момченцето се родило по естествен път и е добре, но като майка си бе слабичко-едва 2800 грама и 48 сантиметра. Макар да не е аксиома, обикновено мъжките рожби се раждат по-едри от момиченцата.

Състоянието на Дънджазир съответстваше на преживените лишения по време на дългото бягство от родината. Етническа кюрдка, тя напуснала раздираното от бойни действия родно място и поела бременна по дългия път към безопасността. Наскоро пресякла границата на България и била настанена в лагера в Харманли. Завчера обаче е транспортирана с болки в хасковското АГО. Снощи екип на д-р Ани Велчева благополучно е осъществил раждането.

Това е първо дете за младата майка. Името на отрочето не е известно поради абсолютната невъзможност на лекарите да проведат някакъв диалог с говорещата единствено арабски жена. За да снемат анамнеза от АГО ползвали лицензиран преводач от дома в свиленградското село Пъстрогор. Човекът обаче пътувал при всеки отделен случай и оставал за малко. В многото критични ситуации, съпътстващи едно раждане, лекарите трябвало да се оправят с жестове. „Макар и уплашена, майката съдействаше напълно и ни улесни максимално“, похвали я шефката на АГО д-р Стефка Христова.

Това е 5-тото раждане на бежанка в Хасково от началото на бежанската криза. В лагера в Харманли обаче има още десетки бременни, някои в напреднал стадий, за които се очаква всеки момент да влязат в родилното. Основен проблем при тях е, че от месеци не са били на женска консултация, а липсата на комуникация прави невъзможно своевременното откриване на съпътстващи заболявания, разказват лекарите. Различните бит и култура пък раждат куриози - бременна бежанка отказала да влезе за раждане, защото лекарят, който я приел бил...мъж.

Г.Христов

Младата майка внимателно полага в леглото първата си рожба
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини