От х:

Днес в x:

Харманли се вдигна срещу бежанците, смята ги за мръсни и крадливи

Харманлийци скочиха и срещу полицията, в знак на протест срещу бежанците в града им

Харманлийци спонтанно излязоха на протест срещу бежанският лагер в града си и затвориха за четвърт час международния път Е-80 под невярващия поглед на повече от 30 униформени и цивилни полицаи. Ченгетата тъкмо се бяха успокоили, че обявения вчера в Мрежата протест се е разминал, когато за нула време се стекоха към 50 жители. Скоро бройката нарасна до 100-на. Нито един от тях не бе свързан с мистериозните организатори от Фейсбук групата „Срещу Сирия“, която призоваваше за протеста.

За разлика от виртуалните „юнаци“,  дошлите на място недоволни не смятаха сирийците за терористи, каквато бе снимката на фейсбук групата. Редовите харманлийци имаха много по-трезва преценка за хората от Лагера – смятаха ги за заразни, опасни и крадливи. И в това нямаше нищо ксенофобско.

„Всеки ден съм обгазяван от лагера. Прането на майка ми става на нищо. Смрадта е ужасна“ разказва 19-годишния Петър Чолаков, чийто блок е залепен за южния край на Лагера. Вчера пък младежът забелязал група бежанци да щурмуват зеленчуковата градина на комшия. За нула време „скакалците“ опоскали зелето, марулята и други зеленчуци. Петър показа на телефона си вчерашното позвъняване на 112. И добави, че полицията наистина дошла, но само придружила крадците до лагера, а унищожената градина си останала за сметка на стопанина.

„Не ги обвинявам - ако прегладнеят от глад, както се пише, че нямат храна, могат да тръгнат из целия град. Родителите ми живеят тук“ протестира и Дима Стоянова. Младата жена имаше още един повод за безпокойство. Голямата й дъщеря била на 16 години, тъкмо време да излиза и се забавлява. Обаче Дима не смее да я пусне.

„По-голямата част от тях са престъпници“ убеден е 48-годишния Неделчо Делчев, който веднъж возил в колата си бежанци. По думите му, разправяли му, че допреди дни са били с калашници в ръце. Уж били бедни, но предложили на Неделчо по 1000 евро за 8 души, за да ги превози навътре в страната. Историята свършила нещастно за харманлиеца. До Голям Дервент бил спрян от полиция. Освен без документи, полицията открила още нещо „не по реда си“ в пасажерите му. В резултат, сега държавата съди Неделчо Делчев за помагачество и каналджийство.

Най-масовото притеснение на харманлийци обаче бе във връзка с опасността от епидемии. „Гледаме ги, хигиената им е лоша. Вече има хепатит в лагера. Ще плъзне из града, защото бежанците влизат и излизат свободно“ категорични бяха хората. На повечето майки в Харманли, личните лекари вече отправили предупреждението да проверят отново имунизациите на децата им, особено тези срещу детски паралич. Доста от бежанците не били имунизирани от него, въпреки успокоенията, че имунизационните календари в България и Сирия били сходни.

Протестиращите категорично се разграничиха от политически партии или екстремистки групи. Твърдят, че хиляди техни съграждани мислят като тях, и ако протестът е бил в почивен ден или поне в обедна почивка, щели да дойдат още мнозина. Обещаха си да направят по-голям митинг друг ден.

100-на души бяха посрещнати от 30-тина униформени и цивилни полицаи

Служителите на реда успяха да опазят едната посока на международния път
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини