От х:

Днес в x:

4-годишно хасковлийче с диабет, лекува се с инсулин

4-годишно дете от Хасково е с диабет и се лекува с инсулин. Потресаващата новина за най-младия им член съобщи председателят на хасковското сдружение „Диабет 2012“ Милка Кънчева.

Освен малчугана в областния град има още 6 деца, които страдат от заболяването, най-голямото от тях е във втори клас. Регистрираните диабетици в областта са 8035. Специалистите препоръчват периодична диагностика, за да се контролира заболяването.

Днес така възможност имаха всички желаещи хасковлии. Близо 40 души се изследваха за диабет в рамките на около час в хасковското сдружение „Диабет 2012“. 10 от тях не са регистрирани като диабетици, просто проявиха интерес към нивото на кръвната си захар, обясни председателят на сдружението Милка Кънчева.

Инициативата е по повод предстоящия Световния ден за борба с диабета – 14 ноември.

За безплатните прегледи от Българската асоциация на диабетиците предоставили тест ленти. На гладно нивото на кръвната захар трябва да бъде в рамките на 3,5 до 6 милимола на литър. Между 6,5 и 7 единици се счита за преддиабетно състояние, казаха специалисти.

Също по този повод преди около десетина дни от асоциацията предоставили на социално слабите диабетици по 2 замразени пилета, риба, ябълки, сирене, кашкавал, маслини, ориз, зелен фасул, консерви лютени и грах.

 

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини