От х:

Днес в x:

Касата посече с 300 бона МБАЛ, оставя я на милостта на доставчиците

Здравната каса оряза с 300 бона бюджета на хасковската болница за септември. Вместо заработените по клинични пътеки 1.5 млн лева са платени около 1.2 млн. Платеното е точно 80 % от заработеното, тоест финансиращият орган спази заканата си да плаща на болничната помощ с такъв процент до края на годината. Мотивът е, че бюджетът на НЗОК е пробит и с милиарден дефицит. Затова на болниците ще се плаща по-малко.
Въпреки проблемите с финансирането МБАЛ Хасково ще продължава да работи. В нарочна декларация оттам заявиха, че лечебното заведение е в състояние да поеме спешната и плановата болнична помощ в областта, без да накърни правата на пациента.


На практика орязването ще трупа просрочени задължения към болницата, коментира изпълнителният директор д-р Славчо Близнаков. Областната болница тъкмо ги бе стопила до 1.5 млн лева/ при 4.5 млн преди 3 години/, но сега тази сума отново ще нараства.


Заплатите на персонала са изплатени и ще продължат да се плащат навреме, категоричен е д-р Близнаков. Това върху което ще се отрази рестрикцията обаче са разплащанията към доставчиците на лекарства. Те ще бъдат забавени. От ръководството на МБАЛ не отговориха на въпроса докога ще издържат при резачката на 80-те процента. Не толкова дипломатични лекари обаче бяха ясни: докато не се срине всичко наведнъж. Тоест докато доставчиците не откажат да плащат или пък не наложат запор върху сметките.
Този сценарий проработи в други болници от страната. Щат не щат, те се принудиха да свият лечебната дейност. От това пък намаляват приходите, с които да се разплащат с доставчици и длъжници. Омагьосан кръг.
Засега хасковската МБАЛ не смята да протестира, както обявиха в лечебни заведения от страната. Други болници пък се заканиха да ограничат плановия прием.


„Ние няма да го направим. Ще се справяме както можем, но това няма да се усети от пациентите“, добави хасковският шеф.
Според запознати с финансирането на болниците обаче, лошото в тази ситуация е, че след рязането на бюджета Касата обикновено изпраща наказателни бригади, които да търсят нарушения в болниците. Глобите се използват за попълване на бюджета на институцията. Санкциите обикновено са от няколко десетки до няколкостотин хиляди левове и обикновено са заради пропуски в документацията.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини