От х:

Днес в x:

Зам.-министър закъса от София за срещата с помощните училища в Хасково

Пенка Иванова от МОН поведе срещата в отсъствието на "закъсалия" зам.-министър

Зам.-министърът на образованието Мукадес Налбант явно закъса с разписанието си по пътя София-Хасково, защото не се яви за срещата с директорите на помощните училища от цялата страна, която се провежда в Хасково. Дамата бе обещала на директори и учители да пристигне в 14 часа, но в 15.15 още не бе ясно дали е видяла Хасково на хоризонта. „Вероятно е закъсала“, предположиха по-миролюбиво настроените учители. Други, не толкова миролюбиви, споменаха за една група хора, която по принцип не познава часовника. Уговорките с тая група вървели „от заранта към икиндия“. Каквото и да значи това.

Учителите решиха да не чакат и под ръководството на Пенка Иванова, шеф на „Дирекция достъп до образование“ към МОН, започнаха обмяната на добри практики в сферата на помощните училища. Подобни срещи са жизненоважни, защото всяко дете с увреждания си е отделна вселена. Там учебни планове за групи от по 20-30 не вървят. С всяко дете трябва да се работи индивидуално, споделиха преподавателите. За целта се кандидатства по национални и европейски програми, за да се превърне школото в по-привлекателна, занимателна и достъпна среда. Своя опит сподели и считаното за едно от най-добре уредените в страната помощно училище „Стефан Василев“ в Свиленград. В България има цели 49 помощни школа, въпреки ударното извеждане на деца със СОП /Специални образователни потребности/ и интегрирането им в общообразователните училища. В Хасково 44 учители работят с такива ученици. В помощните школа остават само деца с множествени увреждания, които не могат да се асоциират в редова учебна среда.

Въпреки извеждането се оказа, че в региона има още близо 270 подобни деца. Те са разпределени в три училища - хасковското „Петър Берон“ с около 50-тина, харманлийското с над 120 и в Свиленград със 100.

Макар и с огромно закъснение, Мукадес Налбант все пак се появила на мястото на срещата, за да заяви, че и тези училища са много и тепърва още ще бъдат затваряни.

Г. Христов

Участваха 49 училища от цялата страна
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини