От х:

Днес в x:

Частници ще изпитват шофьорите. Вестниците в събота

24 часа: Президент и премиер - фантоми във фейсбук

Който си мисли, че е приятел с президента или с премиера, със сигурност се лъже. Поне що се отнася до фейсбук. Нито Росен Плевнелиев, нито Пламен Орешарски имат автентични профили там, установи проверка на "24 часа".

За сметка на това и двамата са с по няколко изфабрикувани - от фенове или душмани. Първите личат с приповдигнат стил и аматьорски вид, а вторите - с дебелашките шеги, поствани на уж техните стени.

Плевнелиев със сигурност няма фейсбук. Това декларира самият той пред "24 часа". Аргументът на президента да не влиза в мрежата е железен - позицията не предполага изяви като ежедневен коментатор.

Ахмед Доган пък има фен страница във фейсбук, но нейният тапет не е обновяван отпреди вота през май. И докато за почти митологизирания почетен председател на ДПС е разбираемо, че не би споделял заключенията си по този масов начин, същата тактика на отдалеченост от социалните мрежи следва и наследникът му в партията Лютви Местан.

24 часа: Пенсионират от МВнР братовчед на Николай Младенов заради Боевски

Българският посланик в Бразилия Чавдар Николов може да бъде предложен за пенсиониране заедно с консула в посолството Цветан Димитров заради случая "Боевски", съобщи източник от МВнР вчера. И двамата са на по 65 години.

Говорителят на Външно Ивайло Кашканов уточни, че посланик Николов е  извикан в

България, за да даде разяснения по случая с изненадващото освобождаване на олимпийския шампион.

 

Труд: Цивилни душат около дома на Боевски

"Струва ни се, че цивилни мъже с вид на ченгета обикалят около дома на Гълъбин Боевски, слухтят и разпитват", казаха съседи на бившия щангист, който в сряда изненадващо се върна от Бразилия.

Проверка на "Труд" в МВР и прокуратурата показа, че за залавянето на Боевски с кокаин преди 2 години на летището в Сао Паулу няма следи от оперативна разработка, нито от образувано дело. Възможно е "сенките", забелязани от комшиите, да са на частни охранители или дори на хора от подземния свят.

Труд: Частници ще изпитват шофьорите

Шофьорските изпити трябва да бъдат извадени от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) и да бъдат дадени на концесия на частна фирма. Това обяви пред "Труд" новият шеф на ведомството Димитър Ганев. Според него това е една добра възможност да се спре с корупцията при купуването на шофьорски книжки, която е масова.

Идеята ще бъде предложена за обсъждане на правителствено заседание.

Според Ганев изваждането на шофьорските изпити от ангажиментите на ИААА би ограничило в пъти опитите за купуване на шофьорски книжки.

Неслучайно тази практика е възприета в Германия, каза шефът на ИААА. Във Федералната република две компании изпитват кандидат-шофьорите, без да се конкурират. В западните провинции дейността се извършва от "ТЮВ", а в бившата ГДР работи компанията "Декра".

Според Ганев в момента изпитвачите на кандидат-шофьорите получават между 500 и 700 лева заплата и ниските им доходи са предпоставка да бъдат изкушени от подкуп.

 

Стандарт: Чип сменя ловния билет

Магнитна карта с чип ще смени скоро ловния билет. В нея ще се съберат данните от няколко документа, които в момента са задължени да носят авджиите. "Идеята е в картата да се вкарат имената на ловеца, кога е преминал изпитите, билетът му за лов и риболов, как се казва кучето му", обясни пред "Стандарт" шефът на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов.

В момента се водят разговори с полицията дали в чипа може да бъде вкарана и информация за оръжието - модел и сериен номер.

С новия чип ще бъде по-удобно и за самите ловци, и за контролните органи.

Предстои да се въведе и електронно проследяване на дървесината за общинските и за частните гори, съобщи още Гогов.

Стандарт: Местят шосето на властта

Майстори ще преместят скоро шосето на властта. Трасето към кв. "Бояна" в София ще бъде променено заради ремонт на бул. "България". Столична община планира кръстовището с бу. "Гешов" да бъде изградено на две нива, като горното ще е с кръгово движение. Фирмата изпълнител ще е "Балканстрой". А реконструкцията ще струва 21,484 млн. лв. Финансирането е осигурено от бюджета на общината и със заем от Европейската инвестиционна банка.

Горната част на кръстовището ще е стоманенобетонна конструкция, закачена на специални въжета. В долното ниво няма да има ляв завой, а на бул. "Гешов" срещу Центъра по хигиена ще има надлез за пешеходците, за да бъде премахнат светофарът там. Тролеите с номера 2 и 9 ще продължат да се движат, трамвай -7 също. Реконструкцията трябва да е готова през пролетта на 2014 г. С нея се затваря рингът, който ще ускори придвижването на автомобилите в столицата и избягването на задръствания.

Монитор: Кръгът "Капитал" изпълзя зад студентските протести

Подкрепа за студентите декларираха освен вестник "Капитал" и журналисти от присъдружната на Реформаторския блок агенция „Медиапул". Най-скандална обаче беше появата на Ивет Добромирова - пиар специалист и пожизнен говорител на служебния премиер Марин Райков. Повечето от представените медии преди време добиха популярност основно заради факта, че са получавали финансиране от едни и същи фондации, силно приближени на Прокопиев. Въпреки че самите студенти на няколко пъти декларираха, че не желаят да участват в никакви политически пиар акции, това не попречи на шефа на чисто политическия сайт „Норешарски.ком" Николай Стайков да изрази „гражданското" си съгласие с младежите.

Сега: Кабинетът сваля драстично таксите за регистрация на фирми

Драстично намаление на таксите за регистрация на фирми предлага правосъдното министерство. Дружество с ограничена отговорност (ООД) вече ще се регистрира не срещу 160, а срещу 110 лв. За едноличен търговец ще се плащат 30 вместо досегашните 35 лв. Намаление има и при таксата за акционерните дружества - вместо 460 ще се плащат 360 лв. Най-сериозен е спадът при банковите и застрахователните акционерни дружества, чиято регистрация вече ще струва 1300 вместо 1700 лв.

Проектът за постановление на Министерския съвет е част от пакета мерки, с които трябва да се намали административната тежест върху бизнеса. Става дума за такси, които се събират от Агенцията по вписванията.

Регистрацията по електронен път също ще е по-евтина, като отново зависи от вида на фирмата. ООД ще се вписва срещу 55 вместо 80 лв. 200 лв. е намалението при електронната регистрация на банкови и застрахователни дружества. Тя ще струва 650 лв.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини