От х:

Днес в x:

264 задлъжнели хасковски фирми разсрочват данъци

Фирми със запорирани банкови сметки заради дългове, могат да поискат от НАП да им отблокират сметките заради неотложни плащания. За 9 месеца от началото на годината от тази опция са се възползвали 264 задлъжнели фирми в хасковска област.
Процедурата включва отправяне на писмено искане до публичния изпълнител, който може да определи процент от постъпленията по банковите сметки на длъжника да се удържат за плащане на задълженията му към бюджета, а част от средствата да продължат да се използват за неотложни плащания по договори, свързани с основната му дейност – плащания към доставчици, заплати на персонала и др.


Задължителни условия за разрешаване на неотложно плащане са: сумите да са дължими по договори, свързани с основната дейност на длъжника и възможността забавянето или неплащането на тези суми да доведе до тежки стопански последици за фирмата. Най-често държавата в лицето на НАП задържа между 20 и 30% от всички постъпления по банковата сметка на дружеството, получило разрешение за неотложно плащане.


За да получи възможност да плаща на части, длъжникът трябва да представи и банкови извлечения за доказване на паричните потоци; прогноза за очакваните приходи и разходи за периода, за който се иска разрешението; както и обезпечение на целия дълг, заедно с изтеклите лихви. Обикновено разрешенията за неотложни плащания се издават за период от един до 3 месеца, но няма пречка да бъдат продължени, ако фирмата спазва договорените условия. Процедурата по издаване на самото разрешение обикновено не отнема повече от 7 дни.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини