От х:

Днес в x:

Хасковските гимназии пестят десетки хиляди от такса смет

Мариела Златева поде инициативата за намаляването на такса смет

Такса смет на професионалните гимназии в Хасково да бъде променена така, че училищата да си спестят огромните налози, които плащат в момента. Това предложение под формата на докладна ще бъде внесено за одобрение на сесия на ОбС през ноември. За октомврийската сесия този петък просто няма време. Докладната иначе е почти готова, трябва само да бъде съгласувана с постоянните комисии на Общинския съвет.

Сега 8-те професионални гимназии в Хасково плащат огромни суми, като най-ощетени са от гимназията по селско стопанство, бившето ТМСС. По сведения на директорката Маргарита Топалова от 2009 година досега училището е плащало над 28 хиляди лева годишно. Сумата е формирана на базата на данъчната оценка на недвижимата собственост. Сметката на Дървото пък е била за повече от 11 хиляди лева. С промяната двете школа ще плащат за контейнери тип бобър. Заявили са по два, което ще направи годишните им разходи приблизително 3 хиляди лева. Такава е таксата, която плащат общинските училища.

Спестените пари ще бъдат използвани за подобряване на училищната база, анонсира директорът на ТМС. Досега училището нямаше големи възможности за това, понеже налогът съставляваше немалка част от скромния делегиран бюджет на гимназията.

Изготвянето и придвижването на докладната е изцяло заслуга на шефа на РИО-Хасково Мариела Златева. След оживена кореспонденция и лична среща тя е убедила кмета Георги Иванов за необходимостта от промяната. Именно градоначалникът става вносител на докладната в ОбС. Остава само одобрението на местния парламент.

Подобна промяна се опита да инициира миналата година тогавашният шеф на Инспектората и общински съветник Иван Панайотов. Общинският съвет обаче отхвърли предложението.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини