От х:

Днес в x:

Сталево иска вода без манган и надлез. Нитова: Ще имате

Стефан Димитров, Смиляна Нитова и кметът на Сталево Панчо Панушев

В димитровградското село Сталево искат финансиране за решаване на жизнено важни проблеми. Един от тях е повече от 20-кратното завишение на манган във водата на селото. За справяне с проблема са се заели народният представител Смиляна Нитова, председателят на Общинския съвет в Димитровград Стефан Димитров и кметът на селото Панчо Панушев, които днес дадоха съвместна пресконференция в Хасково.

За мангана във водата станало ясно от съобщение на Регионалната здравна инспекция от 29 юли, в което се казва, че е негодна и опасна. При допустими стойности до 50 микрограма на литър, във водата е установен манган 1000 микрограма на литър в единия водоизточник, а в другия – 1430 микрограма на литър. Тогава сталевци получили уверение, че ще получат водоноски, но това така и не станало. Хората в селото били принудени да ползват вода от полски чешми.

За мангана във водата кметът Панчо Панушев уведомил председателя на ОбС Стефан Димитров. Тъй като нито селото, нито община Димитровград имат средства за справяне със ситуацията, Димитров започнал дълга кореспонденция с депутати и министерства. Проблемът с финансирането идвал от там, че Сталево не отговаря на изискванията на Програмата за развитие на селските райони. Селото обаче ще може да се възползва от друга оперативна програма - „Околна среда“, пише в отговор на Министерството на земеделието и храните. Това обаче вече може да стане през следващия програмен период 2014 – 2020 г.

Според Стефан Димитров проблемът с мангана ще бъде решен с няколко стъпки – да се направи нов сондаж, изграждане на съоръжение за пречистване на водата и направа на нов водопровод.

В димитровградска община подобен проблем имат още Каснаково, Меричлери и Великан, които също ще могат да се възползват от програмата.

Освен мангана във водата, сталевци имат и друг проблем, който стои нерешен от години. Неотложно е изграждането на надлез над жп линията, по който хората да стигат до нивите си, обясни кметът на селото Панчо Панушев. За да се доберат до имотите си, хората са принудени да обикалят десетина километра. Изграждането на съоръжението също ще бъде финансирано по проект. Проектирането на съоръжението вероятно ще бъде извършено до края на годината, а самия строеж може да започне другата година. “Надлез ще има, въпрос е на административни процедури“, увери Смиляна Нитова.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини