От х:

Днес в x:

Димитровградчанин осъди съд и принуди шефа му да наеме адвокат

Иван Маринов

Районният съд в Димитровград бе осъден от административните магистрати в Хасково заради отказ да предостави обществена информация. Темида трябва да възстанови 10-те лева, внесени като съдебна такса в Хасково, на жалбоподателя Паско Запрянов. Освен това шефът на съда Иван Маринов е задължен от висшестоящата инстанция да се произнесе по искането на Запрянов за достъп до обществена информация.

Искането е било подадено на 26 юли. В него е бил формулиран въпрос дали Иван Маринов е бил в Окръжния съд в Кърджали в 10 часа на 5 юли, в командировка ли се е намирал там, с кого се е срещал и какви служебни въпроси е обсъждал. Иска се също така и незаверено копие на командировъчното.

Понеже не получил никакъв отговор в 14-дневния законен срок, Паско Запрянов приел това за мълчалив отказ и го обжалвал пред административния съд в Хасково.

След като разглеждат казуса, административните магистрати стигат до извода, че председателят на районния съд в Димитровград е задължен по закона субект и дължи произнасяне по заявлението на Запрянов. Затова отменят мълчаливия отказ и нареждат на шефа на съда да разреши или да откаже достъп до исканата информация.

Председателят на съда в Димитровград Иван Маринов научи от Haskovo.net за решението на административните магистрати. Той заяви, че вече му е дошло до гуша от Паско Запрянов, който бомбардирал всички инстанции – Инспекторат на Висшия съдебен съвет, Върховен касационен съд, МВР, обсипвал ги с жалби и заявления.

Войната между съда в Димитровград и Паско Запрянов се разгоряла след разглеждане на казус от председателя Иван Маринов. Запрянов съдел адвокат за клевета, но загубил делото. Трябвало да плати обезщетение от над 1000 лева.

Находчивият димитровградчанин обаче стартирал редица нови дела. Засипал институциите със заявления. Според шефа на димитровградския съд дори подал жалба в местната полиция, че някой от негово име е завеждал дела и настоял криминалистите да открият кой е той. Заявления за достъп до информация пък засипвали Темида почти всяка седмица.

„За конкретния случай мога да кажа, че в онзи период бях в отпуск. Колегата, който ме замества, няма как да е знаел дали на определената дата съм бил в Кърджали или не. Затова е бил пропуснат срока за отговор“, обясни Иван Маринов. Той допълни, че потокът от жалби и заявления бил толкова мощен, че вече си наел адвокат, защото иначе не можел да си гледа работата като съдия.

Опитът на Haskovo.net да се свърже с Паско Запрянов удари на камък. Преглед в архивите обаче установи, че той се е превърнал в истинско страшилище за Темида. През 2010 година например е осъдил и прокуратурата в Хасково заради повдигнато обвинение, по което по-късно е бил оправдан. По информации от медиите, е стигнал дори до съда в Страсбург.

Според Иван Маринов искането на Паско Запрянов е имало подтекст – да доказва, че съдията е бил в Кърджали, за да манипулира тамошните магистрати по негово дело.

„Няма да падам до нивото на този човек с неговите малоумни искания“, ядоса се магистратът. „Нима трябва да доказвам, че не съм бил в Тамбукту!“. Той допълни, че ще изпълни решението на административния съд в Хасково и ще отговори на заявлението на Запрянов. Но с отказ.

Haskovo.net изразява готовност да публикува и становището на Паско Запрянов за случая, както и за мащабната му война със съдебната система.

Тодор Кръшков



Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини