От х:

Днес в x:

ДАНС преписа Haskovo.net и сезира прокуратурата за кметския милион

Това е нивата, която през март 2012-а струва 4500 лв., а на 9 април същата година - 1.3 млн. лв.

Държавната агенция по национална сигурност е изпратила писмо до окръжната прокуратура в Хасково за „вземане на отношение по компетентност“ по случая с милиона на съпругата на кмета Георги Иванов – Даниела Захариева. Става дума за няколко сделки от миналата година с нива край пътя на изхода на града към село Узунджово. Тя е била купена за 4500 лева от Захариева, и само месец по-късно продадена за 1 350 000 лв. Всъщност нивата е била единственият актив на „Българска строителна компания“, собственост на брата на заместник- кмета Минко Ангелов – Делчо. Захариева купува, а по-късно продава дяловете на самата компания. Купувач е фирма „Европът 2005“, която пък същия ден сключва съдебно споразумение с община Хасково за 2.5 млн. лв., които общината трябва да плати до седмица след подписването на документа.

Фактите по този случай бяха оповестени в разследване на Haskovo.net на 2 юли 2013 година. Текстът бе озаглавен „Как в Хасково се става милионер за месец“, можете да го намерите по-долу на първа страница в сайта под рубриката "разследване".

Агентите пишат до прокурорите, че „може да се направи обосновано предположение, че по всяка вероятност в този случай става дума за пране на пари“. Освен това „съществува възможност кметът на Хасково да е извършил престъпление по служба, като е получил обратно половината от платените на „Европът“ пари“.

Според източници на Haskovo.net писмото на ДАНС, което е секретно, представлява разширен преразказ на публикацията в Haskovo.net. Там, където агентите се придържат към текста на публикацията, фактите са точни, но при импровизациите има и неверни твърдения.

Към писмото от ДАНС са приложени документи, (повечето се намират в публикацията), които са общодостъпни и се намират в Сметната палата, Агенцията по вписванията, Окръжен съд Хасково и други публични институции.

Що се отнася до самата прокуратура в Хасково, нейното разследване изглежда зациклило. Според наши източници се проверяват банковите преводи на „Европът“, за да се види дали наистина има пряка връзка между успешната сделка на кметската съпруга и преводът от 2.5 млн. от общината. Сделките са били сключени в един ден – 9 април 2012 година.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини