От х:

Днес в x:

ФСГ уволни титуляр, за да запази Панайотов шеф

Мария Госпова не може да повярва, че е уволнена по такъв начин

Титулярната заместник-директорка на Финансово-стопанската гимназия в Хасково Мария Госпова бе уволнена днес, научи Haskovo.net. Договорът й е бил едностранно прекратен, въпреки че изтича на 14-ти март 2014 година. Госпова подаде официална жалба до регионалния образователен инспекторат и се зарече да съди доскорошния си работодател. Нарече мотивите за уволнението смешни.

В заповедта на директора Цанко Цанков се посочва като причина за отстраняването на Госпова, че не може да води учебен процес, тоест да преподава. „Аз съм заместник-директор по административно стопанската дейност. Това е непедагогическа длъжност“, коментира Госпова. Липсата на преподаване явно не е било проблем, когато я назначават за зам.-шеф на 1 октомври 2012 година. Нещо повече. На 5 септември тази година на мястото на Госпова, докато тя е в неплатен отпуск, се назначава бившият шеф на РИО Хасково Иван Панайотов. Тогава от ръководството на Икономиката коментираха, че в длъжностната характеристика на поста не влиза преподаване в клас. Панайотов трябваше да е директор до завръщане на титулярката. Госпова започва работа на 10 октомври, но е уволнена на третия ден. Казали й също, че няма директорска правоспособност. Госпожата има обаче сертификат за такава от 28.04. 2010 година. Куриозното е и че до идването й в Икономиката тя има 20 години стаж именно като директор – в СОУ „Христо Ботев“ в село Караманци, а преди това в ОУ „Любен Каравелов“ в село Сърница. Премества се в Хасково на по-ниска длъжност по здравословни причини.

Според неофициални източници от школото, уволнението на Госпова е заради Иван Панайотов. При завръщането й той е бил временно назначен като домакин на училището. Титулярната домакинка била в отпуск. От тази седмица обаче се връща на работа.
Панайотов и Цанков се считат за съмишленици още от 2010 година, когато последният изненадващо израсна от селското училище в Караманци до директор на престижната ФСГ. Малко по-късно избухна скандал с уволнени преподаватели от Икономиката, в който тогавашният просветен шеф пък защити новоназначения директор.

Haskovo.net многократно се опита да се свърже с Цанко Цанков, но номерът, на който сме го намирали винаги, бе недостъпен или извън обхват. Оказа се, че никой в сферата на просветата не знае и новият телефон на г-н Панайотов. На старите му телефонни номера отговарят други хора.
Haskovo.net изразява готовност да публикува и техните мнения по темата.

Г.Христов

Във ФСГ решава директорът Цанко Цанков
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини