От х:

Днес в x:

Боркиня тръшка наред, грабна 300 кила теле

Победителката Ива Росенова (вдясно)
 

Републиканската шампионка Ива Росенова грабна голямата награда – 300-килограмово теле, на днешните борби в Симеоновград. Тя натръшка всичките си съпернички в традиционния турнир по народна борба, който тази година се нарича „6-те великденски ангела”, в чест на трагично загиналите младежи през 2011 г.

При мъжете първи стана Георги Ванчев от Хасково, който получи награда от 250 лева и овца, както повелява традицията. Тази година за първи път голямата награда – телето, бе присъдена на боркиня.

Близо 100 бяха участниците в днешното оспорвано състезание в Сименовград. На него присъстваха Нонка Матова, генерал от МВР, шеф на пловдивското тракийско дружество, кметовете на Симеоновград и Тополовград, бившият депутат от ГЕРБ Иван Петров, който осигурил наградата в една от категориите. Схватките бяха наблюдавани от легендите в борбата Димо Костов, Карю Карев, Георги Христов, Димитър Адамов. Последните четирима са били клубен шампион на Европа през 1976 година.       

Традиционните борби в Симеоновград привлякоха многобройна публика – поне 3-4 000 души бяха насядали по поляните около импровизирания тепих.

Събитието се организира от местния клуб по борба „Вълко Костов” с президент Росен Бонев и от местното тракийско дружество „Георги Кондалов“. Посвещава се на 100-годишнината от разорението и избиването на тракийските българи.

Тодор Кръшков

Първа награда. тази година телето за първи път се присъжда на жена
Кметът на Симеоновград Пейчо Стайков и Нонка Матова
На събитието присъстваха и някои от родителите на трагично загиналите младежи

Иван Петров не пропуска борби

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини