От х:

Днес в x:

Най-после: БА изхвърли Втората световна от арсенала си

Робот изпълнява мисия по обезвреждане на бомба

Българската армия най-накрая изхвърли тактиката на втората световна война от арсенала си. От тогава насам, родните солдати неизменно тренираха едно и също - танковете напред гонени от кашиците, докато едните се изморят. Това бе масовата война по време на световното клане от 1939-а до 1945-та година. Най-големите почитатели на тази тактика, руснаците, победиха и бетонираха този стил във войските на сателитите си. И така 70 години.
Тази стратегия се доказа като морално остаряла само 8-години след деня на голямата Победа. В Корейската война белите държави се научиха да ценят живота на войниците си. Кървавите уроци продължиха във Виетнам и Афганистан. После, който можеше си направи изводите – винаги е по-добре да унищожаваш врага си от разстояние, вместо кървавите курбани тип „За Сталину и Родину“

Последното обаче остана валидно за България, само името на Големия Брат бе различно. Така продължихме и през демокрацията. До днес.

Голямото командно щабно учение ЩИТ 13 на полигона в Корен предложи друга концепция за действия срещу врага. Танкове отсъстваха, според злите езици защото в България вече няма такива. Пехотата бяха само добре обучени командоси, които даже ползваха роботи за мисиите си. Целите на врага се унищожаваха дистанционно – пикиращи СУ-25 засипваха позициите с НУРС и УРС. Бронирани самоходни установки гърмяха от 5 км, вертолети разузнаваха и извеждаха ранени.

В нафталина бяха и тромавите и уязвими полеви щабове. Координацията на всички родове войски се правеше от командира на най-застрашената част. Благодарение на модерната комуникация той дозираше и изискваше необходимата огнева подготовка и практически сам ръководеше цялата операция. Според случая, координацията се прехвърляше към друг.

Учението се понрави и на президента Плевнелиев. Одобрението започна още от вратата където го чакаше парадна рота от изпънати войници и войнички. После се наслади на бойните действия като на театрално представление-с малък бинокъл от почетната ложа. Накрая сподели, че е много доволен. Най-вече, че армията използва все повече родни оръжейни системи, разработени от учени от БАН и осъществени на практика от нашата оръжейна индустрия.

Държавният глава бе ескортиран от началника на обраната ген. Симеон Симеонов, висши офицери от всички родове войски, чуждестранни военни аташета. В учението участваха 1500 военнослужещи с 385 единици бойна и специална техника.

Г.Христов

Су-25 засипва врага с управляеми и неуправляеми ракетни снаряди
Сапьор обезврежда 10 кила експлозив

Патрул и евакуация на цивилни

Президентът съсредоточено наблюдава. Хареса му

Парадната рота поздрави президента

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини