От х:

Днес в x:

Откриха мавзолей на римски легионер до Нимфите

Кметът на Димитровград Иво Димов записа името си в историята и като археолог. Макар само за ден, градоначалникът се включи във финалната за този сезон фаза на разкопките край село Каснаково. От началото на септември в архитектурния комплекс, известен като Изворът на нимфите, работи екипът на д-р Веселка Кацарова, гл. асистент в Националния археологически институт с музей на БАН.

За да присъства на разкопките, управникът си пусна отпуск. Съвсем не на шега Иво Димов грабна лопатата, за да помогне при най-грубите изкопи в търсенето на ценности.

Една от най-интересните находки на обекта е добре запазено мраморно стъпало с римски сандал, част от статуя. Той е открит при разкопките на мавзолея, за който се предполага, че е на собственика на имението край днешно Каснаково - Тит Флавий. Името на римския легионер от тракийски произход е известно покрай прочутият Извор на нимфите, построен от него и съпругата му Клавдия Монтана.

Името си Тит е поставил върху камък над централния извор.

Макар, че кракът е без пръсти, според предположенията на д-р Кацарова, цялото стъпало е отговаряло на номер 42-43.

Какво се е случило с остатъка от статуята, археоложката има няколко предположения. Според едното вероятно тя е била унищожена след навлизането на християнството като официална религия през 4 век, когато започва масово разрушаване на статуите, заради възприемането им като езически.

Вероятно това е и съдбата на тази край Каснаково. Другото възможно обяснение е, че е станала част от пътя Пловдив -Хасково през 1923 година, по времето на правителството на Александър Стамболийски, когато от същият хълм са вземани строителни материали.

Според третото предположение е възможно тя да е изнесена от иманяри. Предположението е валидно заради открития на обекта иманярски изкоп отпреди най-много 13 години. Учените могат да кажат това със сигурност, защото е „датиран с 2 стотинки от 2000 година“, пошегува се Кацарова.

Ученият допуска, че е възможно мавзолеят да е на някой от наследниците на Тит и Клавдия. Обредната сграда е сравнително малка, с размери 8 на 11 м., с две помещения.

Едното от тях е било украсено с подова мозайка, разбита още в античността. Според д-р Кацарова зданието е свързано с откритата през 2007 година малко по-надолу жилищна сграда. Цялото имение през 2-3 век се е разполагало терасовидно по хълма източно от Извора на Нимфите.

Кацарова предполага, съдейки по находките, че собственикът на вилното имение край Каснаково е бил богат човек.

Други от ценните находки са от сградата, разкрита през 2007 година. От нея е и монета, сечена в Адрианопол по времето на император Александър Север, управлявал между 222 и 235 година, добре запазен юнийски капител от мрамор и голямо количество малоазийска керамика.

Този обект в момента се реставрира и консервира с пари по проект със съфинансиране от община Димитровград.

Според кмета Иво Димов тепърва на мястото ще излизат още интересни находки. Според него като значимост античният комплекс край Каснаково може да се сравнява с прочутата вила „Армира“ край Ивайловград.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини