От х:

Днес в x:

7-класници показват обща култура: Честват Шамполион

В Климент си спретнаха парти по случай Деня на езиците

На фона на трудната за някои учебна програма, седмокласниците в хасковското ОУ „Климент Охридски“ показаха забележителни познания и извън нея. Днес целият випуск празнува Деня на езиците в чест на великото откритие на френският гений Жан-Франсоа Шамполион преди 200 години. Тогава френският професор по история и лингвистика успява да разчете Розетския камък, с което разшифрова тайната на древноегипетското писмо. А с това и тайните на цялата древна история.

Днешния флашмоб мина под речататива на различни езици, фрази от които седмокласниците изговаряха по мегафон. Изненадата бе най-вече за директорката Гинка Райчева, която знаела, че се готви нещо, но не знаела точно какво. Изненадани от знанията бяха и повечето от учителите. Както и много приходящи и зяпачи, повечето от които чистосърдечно си признаха, че не са чували нито за Розетския камък, нито за Шамполион.

Розетският камък е епиграфски паметник, намерен по време на експедицията на Наполеон Бонапарт в делтата на Нил през 1799-та година. Великата армия тъкмо е разбила законните владетели на Египет - мамелюците и се е канела да щурмува британския бастион Индия. Но биват разбити. Утешението им е било в находката на френският капитан Пиер Франсоа Бушар до гр. Розета. Той намира плосък къс базалт, на който има три еднакви по смисъл текста - два на староегипетски и един на старогръцки. По това време староегипетския (а и цялата древна история) е бил „тъмна Индия“ за тогавашната наука. С тайната се заема едва 17-годишният Шамполион, който на 32 години, след 15 годишен труд, превежда египетските йероглифи. Използваният от Шамполион метод пък става ключов при разшифроване на непознати текстове от древни езици.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини