От х:

Днес в x:

Пак тровят хасковските гълъби

Видимо "втресен" гълъб стои и не мърда

10-тина дни след медийната шумотевица заради измиращите хасковски гълъби, морът по пернатите се появи отново. Не по-малко от 4 мъртви птици бяха забелязани в коритото на реката в района на зеленчуковия пазар. В сенките на покритото корито имаше още, но нямаше как да бъдат преброени. Други птици стояха с настръхнала перушина - без да мърдат и проявяват каквито и да е признаци на живот. Поне още стояха на краката си, не толкова щастливите им събратя ги бяха вдигнали към небето.

За отбелязване бе, че в реката се мяркаха няколко котки. Те обаче не припарваха нито до живите, нито до мъртвите птици.


Още по време на първия мор по гълъбите около 10 септември ветеринари се усъмниха, че птиците са тровени. Подозренията се засилиха след лабораторните изследвания на мъртвите птици. Оказа се, че те не са покосени от обичайния бич - птичи грип и нюкасълска чума. Птиците не бяха тествани за отрова, но експерти предположиха, че именно това е причината. Още повече, че те гинеха в реката, след като пият вода. Това активизирало действието на отровата. По улици и площади мъртви гълъби нямаше - само болни.


В подкрепа на съмненията бе и фактът, че птиците престанаха да измират след като санитарни и екоинспектори тръгнаха да търсят причината в коритото на хасковската река. „Болестта“ обаче се върна веднага след като интересът на обществеността и контролните институции затихна.

Г. Христов

Друг вече бе вдигнал краката
Повечето от гълъбите до зеленчуковия пазар стояха като вкаменени

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини