От х:

Днес в x:

Посеченият с трион горски: Ромските банди ни колят и газят

Пострадалият горски показва откъде е минал триона

Бракониерски ромски банди нападат лесничеите постоянно. Това заявиха единодушно от държавно горско стопанство по повод снощния кървав инцидент, в който с трион бе посечен служител на димитровградското управление.


54-годишният Митко Д. бе с разрязана ръка и разпрано яке, след като задържаният от него бракониер му налетя с трион, с който преди това извършвал сеч в землището на село Радиево. 34-годишният нападател не се спрял дори след като държавният служител извадил служебното оръжие и дал два изстрела със стоп патрони във въздуха. Наглият бракониер не бил впечатлен и от присъствието на полиция, която действала съвместно с горските. Вероятната фатална развръзка била предотвратена от случайността - подплашеният кон на ромската каруца потеглил, а колелото на талигата минало през крака на нападателя. Това прекратило схватката. За щастие трионът не е засегнал жизненоважен кръвоносен съд, иначе човекът щял да си отиде още там, в гората. Горският обаче бил стрес не за състоянието си, а че нападателят се оплакал, че бил прострелян в крака и щял да го съди. Едва след като свалил чорапа се видяло, че няма кръв. Ден след инцидента все още шокирания служител не бе казал дори на жена си. Опасявал се, че ще изпадне в нервна криза.

Нелепо контузеният нападател с триона пък бил единственият задържан от цял керван от 4 бракониерски каруци, спипани край Радиево. „Отлично организирани са, имат отцепки с джиесеми, предупреждават се своевременно“, каза зам.-шефът на държавното горско стопанство в Хасково Георги Масларов. Схемата почти сработила и снощи, въпреки че акцията на горските била отлично планирана. В нея взели участие и полицейски патрули, бракониерстващите банди били установени и проследени.
Според горските ситуацията вече е нетърпима. „Охраняваме само по един човек, а трябва да сме минимум двама. Нямат задръжки да ни атакуват“, оплака се Масларов. Едва 22-ма лесничеи обслужват 30 хиляди хектара държавна гора в 7-те общини, администрирани от хасковската структура. „Накрая хората ни ще се махнат, още повече, че няма гаранция за сигурността на тях и семействата им“, допълни Масларов. Ромите били отмъстителни, заплашвали горските до девето коляно. Преди време счупили крака на лесничей, задържал един от техните. В биографията на горските има опити за сгазване с кола и подпалена лична собственост.


В същото време нарушителите са безнаказани. Конфискуваните им каруци задръстват пунктовете на лесничейството, но бракониерите си намират други. Налаганите глоби пък остават несъбираеми, понеже бракониерите се водят социално слаби и на тяхно име няма собственост.

Г. Христов

Георги Масларов е вдигнал ръце: горските са оставени на милостта на бракониерите
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини