От х:

Днес в x:

В Димитровград въртят педалите за чист въздух

Община Димитровград e единствената от Хасковска област, която ще участва в Европейската седмица на мобилността. Тя стартира днес и ще продължи до  22 септември. Мотото на таз годишното честване е „Чист въздух– ти си на ход”.

Програмата на тема „В града без моята кола”, посветена на Европейския ден без автомобили- 22 септември включва интересни и полезни за жителите и гостите на града инициативи.

На на 22-ри септември (неделя) в Димитровград ще има демонстрационно колоездене с начален час 15:30ч. Маршрутът ще тръгне от пл. „България” пред сградата на Общината.

Преди старта на колоезденето ще се проведе конкурс за байкове и шосейни велосипеди с номинации за най-добър спринтьор на 100м. мах.скорост, най-поддържан велосипед, най-добре екипиран колоездач, както и най-малък и най-възрастен колоездач.

За целта ще бъде спряно движението за автомобили във времето от 15:00ч. до 18:00ч. по бул.„Г.С.Раковски” в отсечката от кръстовището с ул.„Кирил и Методий”  до кръстовището след бензиностанция „Вито” в Димитровград.

РИОСВ- Хасково ще даде на най-малкия и най- възрастния участник в инициативата грамоти и пакети с екочанти, тениски, книги, информационни материали и светлоотразители.

Екоинспекцията покани всички общини за регистриране и участие в кампанията, а на училищата в региона изпрати информационно- образователни материали по темата за тези ученици, които ще организират свои и съвместни инициативи на открито или тематични беседи по темата в клас.

Европейската седмица на мобилността (ЕСМ) е годишна кампания за устойчива градска мобилност, организирана от Европейския организационен секретариат с политическата и финансовата подкрепа на ГД „Околна среда“ и ГД „Транспорт“ на Европейската комисия.
Целта на кампанията е да окуражи европейските местни власти да въведат и популяризират мерките за устойчив транспорт и да се поканят всички граждани да се възползват от всички алтернативи на автомобила. Кулминацията на тази седмица е събитието „Град без коли!“, в което всички участващи градове определят няколко района, предназначени само за пешеходци, колоездачи и публичния транспорт за целия ден. От въвеждането й през 2002 г., въздействието на ЕСМ постепенно расте, както в Европа, така и по целия свят.

През 2012 г. 2158 града от 39 страни официално се регистрираха за участие в кампанията. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини