От х:

Днес в x:

Родители на агресивно дете извиват ръцете на училище

6-ти март 2013. Децата на "Славейков" се евакуират след фалшив сигнал за бомба

Учители и родители на деца от димитровградското ОУ „Пенчо Славейков“ са се видели в чудо от желанието на проблемно дете да се върне в школото.

9-годишният Петко беше преместен миналата учебна година заради системни нарушения на дисциплината и лошо отношение към съученици и учители. Месец по-късно обиденият второкласник подаде фалшив сигнал за бомба в бившето си училище. Децата бяха евакуирани, бомба не бе открита. Полицията лесно открила детето, понеже то звъняло от личния си телефон. Въпреки провиненията обаче, законът дава право на изключено дете да се върне на старото си място година по късно. За това настояват ултимативно родителите му.
Срещу тази перспектива единодушно скочили учители и родители.
Класните ръководители на третите класове са изпратили писмено мотивиран отказ да преподават на детето до директора на училището Снежана Ангелова. „Нямат право да откажат, но разбирам притесненията им“, коментира Ангелова. Родителите били още по-крайни - някои направо заплашили, че ще отпишат децата си, ако малкият се върне в клас.
Проблемът бил, че според тях малкият Петко е свръхагресивен. Карал се и биел съучениците си, позволявал си да отговаря и обижда учителите, както и да ги заплашва с баща си, Петко-старши. Последният се държал изключително грубо при опитите на педагозите да намерят общ език с него. Заплашвал ги. Двама педагози заварили колите си залети с мръсотия и частично изпочупени. Били подадени две жалби срещу Петко-старши, но нямало доказателство, че деянията са негови.


Таткото писмено отказал със сина му да работи индивидуално педагогически съветник. Такова предписание било издадено от самата Държавна Агенция за закрила на детето. Мярката трябвало да спомогне за намаляване на агресията на ученика и за адаптирането му в клас. След като това не се случило, проблемите продължавали да се трупат до степен на нетърпимост.
Най-странното е, че след преместването си в СОУ Любен Каравелов“ оплакванията от малкия Петко секнали. Детето се чувствало добре там и по всичко личало, че се е адаптирал към средата. Освен недостатъци, учителите му признават и интелигентност, хитрост, стигаща до манипулативност, адаптивност. Очевидно тези качества са били използвани за добро на новото място.

Мистерия е обаче защо бащата желае на всяка цена да го върне в „Славейков“.


Обърнахме се към самия родител. Петко старши първо заяви, че 8-годишно дете не може да тормози никого, отхвърли твърденията за агресивност и невъзпитаност. После отрече, че синът му е подавал фалшивата заплаха за бомба, въпреки полицейския протокол от 6 март, че именно момчето му е „минирало“ школото.
Ако детето е определяно като агресивно, то има от кого да взима пример. В телефонния разговор с репортер на Haskovo.net, Петко-старши си позволи да заплашва всичко и всички, държейки се грубо и надменно. После прекъсна разговора на средата на думата. Повторното позвъняване не добави нищо ново, бащата така и не обясни защо настоява да върне сина си на място, където има толкова проблеми.


Всъщност проблемите на семейството не са от вчера. На 12 юли 2009 година, същият Петко, тогава едва 5-годишен, падна от 4-ия етаж на апартамента на ул. „Димитър Благоев“ 19.
Заедно с двете си братчета, на 1 и 6 години, той бил оставен без надзор от баща си, който иначе сам се грижел за тях. Майката била напуснала семейството.
Инцидентът даде повод на социалните да влязат в дома и да констатират лоши битови условия за децата. Те бяха отнети от родителя и настанени в хасковски социални домове. Бащата обаче направи пътека до служби и медии с молби да му ги върнат. Придума и жена си да се прибере вкъщи и в крайна сметка извоюва децата си. Съпругата е там и до днес, убеди се Haskovo.net.


Дали заради тези проблеми в миналото или по други причини обаче децата рязко се различават от връстниците си. Големият син Роко е със СОП /Специални образователни потребности/ и също е определян като проблемно дете в същото училище „Славейков“. С него обаче се контактувало значително по лесно, признават учители. За разлика от Петко младши, който не се поддавал на въздействие.
Днес от 16 часа ще се проведе среща между ръководството на училището и бащата в опит да се намери приемлив компромис и за двете страни.

Г. Христов

Юли 2009-та. Петко Старши излиза от хасковския ОАРИЛ където попадна сина му след полет от 4-я етаж
5-годишния тогава Петко се възстанови напълно. Днес обаче има проблеми
ОУ "П.Славейков" в Димитровград
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини