От х:

Днес в x:

1400 сирийци вече ни форсираха, мъдрят къде да ги настаняват в Хасково

Изоставените казарми в Харманли са вероятен пристан за бежанците

До момента 1400 сирийци са форсирали границата на България и са настанени в различните бежански центрове. От днес в Хасково заработва тактически щаб, който трябва да умува къде да бъдат настаняване следващите сирийци, съобщават от националния оперативен щаб за управление и справяне с кризата към МВР. Ще има и тактически щаб в Елхово, който ще отговаря за наблюдение на границата с Турция. Хасковският обаче е по-важен. Според най-мрачните прогнози бежанската вълна от арабската държава може да надхвърли и 10 хиляди души. А два от трите бежански центъра, край Любимец и свиленградското село Пъстрогор, вече са пълни на 100 %. Притокът обаче продължава, отчитат от МВР. За последното денонощие има 54 нелегални имигранти, от които 25 са от Сирия. Палатковите лагери като тези край Харманли обаче не са вариант и от снимката ясно си личи защо - бурените са по-високи от хората. За облагородяване на терена бяха похарчени 200 хиляди лева. Мястото в Харманли трябваше да бъде готово да приюти 1000 бежанци.

На областните администрации е възложено да търсят места за настаняване, като се препоръчва това да са имоти с отпаднала необходимост. Става дума най-вече за казарми, които обаче също плачат за ремонт, специално тези в Харманли и Симеоновград, които се спрягат за бъдещи бежански центрове.

Утре вътрешният министър Цветлин Йовчев ще посети щабовете в Елхово и Хасково за да се убеди на място в готовността им да прилагат 11-те мерки, приети от Съвета за национална сигурност към МС, за справяне с бежанската криза.

Г. Христов

Край Харманли трябваше да има палатков лагер за 200 бона
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини