От х:

Днес в x:

Чудотворната Бачковска икона се завръща при поклонниците

Оригиналът на чудотворната "Св. Богородица Умиление" в Бачковския манастир се завръща при поклонниците. До края на месеца ще приключи реставрацията на иконата и тя отново ще бъде изложена в църквата на обителта, научи "Стандарт" от игумена епископ Борис. Ще бъде направено всичко възможно светинята да е готова за Кръстовден, 14 септември, увери той, но уточни, че все пак финалната дата зависи от майсторите.

Майсторът Ганчо Ганев е готов, само трябва да се монтира. Обковът е сребърен с позлата със сложна византийска орнаментика, 95 см на 68 см. Изработен е от 600 г сребро от най-висока проба 1000. Среброто е било дарено на манастира от бизнесмена Никола Добрев, бивш директор на КЦМ.

Ганев не за първи път е нает за високо отговорна работа. Той направи копие на чудодейната икона от Бачковския манастир за папа Йоан Павел II, който бе в България през 2002 г. След това получил писмо от Ватикана, че папата толкова харесал подаръка, че го е окачил в покоите си. Ганев е майсторът и на ковчежето, в което се съхраняват мощите на Йоан Кръстител в Созопол.

Чудотворната икона е най-голямата светиня на Бачковския манастир. Според преданието е творба на апостол Лука. Тя е в Бачковския манастир от началото на ХIV в, припомня "Стандарт". Според едни източници е подарена от братята грузинци Игнатий и Атанасий, а според други е "прелетяла" от грузински манастир заради проявено към нея небрежение и е "кацнала" в местността Клувията. Всеки втори ден на Великден има шествие до мястото, където е била намерена. Там има целебен извор (аязмо).

При повторното й полагане в манастира игуменът Борис ще направи благодарствен молебен. Копието, което в момента замества оригинала, ще се съхранява в олтара, съобщи епископът.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини