От х:

Днес в x:

В Бачковския манастир върнаха оригиналната входна врата, която е на над 400 години

В Бачковския манастир върнаха оригиналната входна врата след реставрация. Обновяването на портата е дело на банската фирма "Айдън брадър" и майсторите Георги и Радо. Това каза за БТА игуменът на Светата обител Величкият епископ Сионий. Той уточни, че оригиналната врата е изработена през 1604 година, когато основно е възстановен и манастирът, заедно с храма. Тогава е построено и западното крило с трапезарията.

Той добави, че преди известно време оригиналната порта е била сменена с доста неподходящо копие, което е било изработено от съвременни материали и китайски украшения. С реставрацията на вратата се поставя началото на възстановяването на западното крило на манастира, през което се влиза в Светата обител и в което се намират стаите за поклонниците.

Входната врата се намира в една арка, чието възстановяване и изчистване на каменните стени ще даде представа как ще бъде възстановено цялото крило в автентичния му вид, без да се спестява нищо и да се правят компромиси с тази важна реставрация, коментира игументът. Идеята, по думите на дядо Сионий, е да се запази това, което е останало от миналото, както и с цел поклонниците да видят една добре и професионално извършана реставрация.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    До
    Дорчо
    1 0
    10:34, 24 апр 2021
    Много хубава новина.
    Само една забележка. В материала се споменава че с реставрацията на портата започва цялостното обновяване на западното крило през което се влиза в манастира. В манастира се влиза от изток, и портата която е на снимката е на източното, а не западното крило.
Последни новини