От х:

Днес в x:

Пациентът да не плаща, ако напусне по-рано болницата

Наредбата, която изисква пациентът да заплати проведеното лечение, ако напусне болницата по-рано от срока на клиничната пътека, ще бъде преработена, съобщи за "Хоризонт" министърът на здравеопазването Таня Андреева. Тя посочи, че ще се търси баланс между правата на пациентите и тези на лекарите и болниците при казуса със самоволно напускане на болнично заведение.

Като се има предвид, че болниците са търговски дружества, основният начин на финансиране е прихода от дейност, който се заплаща от Здравната каса. А Здравната каса е в договорни отношения с търговските дружества и има изисквания, които трябва да се покрият, за да заплати тя дейността. Андреева не се ангажира със срок за промяна на наредбата.

По друг спорен казус, ще загуби ли държавата средства по кампанията "Спри и се прегледай" в размер на над 19 милиона лева, Андреева заяви: След като четири години нищо не са правили и оставиха на този екип на Министерството на здравеопазването за 5 месеца да прегледа 400 000 пациента, отговорът, мисля, че е ясен.

Според здравния министър тепърва ще се съгласуват становищата на двете министерства - образователното и здравното - по новата наредба с изискванията за учебната програма. Трябва внимателно да се прецени в колко часа могат да бъдат събрани обемите учебен материал, особено при четвъртокласниците:МОН ще кажат своите съображения по отношение на това в колко часа могат материал, който се преподава да бъдат събрани, ще отстоявам до край становището на експертите, че трябва да щадим нашите ученици, особено по-малките, до седми, осми клас.

Източник: cross.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини