От х:

Днес в x:

Болни от рак без лекарства, търсят ампулите в чужбина

Минка Арабаджиева

Онкоболни от Хасково са принудени да търсят животоспасяващи медикаменти в чужбина, защото в болницата няма. Става въпрос за фарморубицин и епирубицин, които липсват от месеци в хасковската болница за онкологични заболявания.

Сигнал до здравното министерство, Касата и комисията по здравеопазване в парламента е изпратила Минка Арабаджиева от Хасково. Тя е председател на сдружение на жени с онкологични заболявания. Сигнал до организацията подали жени в различен стадий на лечение. Липсата на тези медикаменти може да се окаже фатално за някои от тях.

От здравното министерство отговориха на журналистическо запитване, че не са били уведомявани за липсата на тези медикаменти в Хасково. Според тях отговорността е на хасковската онкоболница.

„Как да не са уведомявани? Запалили сме им телефоните от няколко месеца! Няма внос на фарморубицин. Откъде да го вземем?“, избухна шефът на онкоболницата в Хасково д-р Венко Балабанов. Той уточни, че става дума за един и същи медикамент, но под две различни наименования. Използва се при карцином на пикочния мехур.

„Имам 8 пациенти с тази диагноза и назначено лечение. Всеки ден са при мен. Какво да им кажа, като го няма никъде? Стигнахме дотам да им им казвам, че ако го купят отнякъде, ще им осребрим фактурата“, заяви още д-р Балабанов.

Цената на една ампула фарморубицин доскоро е била 25 лева, вече е 47.25 лв. Може да се намери в чужбина, дори в съседните Гърция и Турция. Заедно с пътните дотам обаче цената на необходимия брой ампули от животоспасяващия медикамент нараства до вероятно непосилни суми за някои от болните.

„Това лекарство не е толкова скъпо. Има много по-скъпи. За някои терапии например лечението един пациент може излиза по 7-8 хиляди лева. Всеки месец получаваме от Касата по-малко пари от необходимите. Недостигът редовно излиза на суми от порядъка на 380 000 – 450 000 лева. Например едно лекарство ни струва 5 лева, от Касата ни го плащат по 2. Все чакаме края на годината, когато се надяваме да ни платят . И накрая ни преведат 50 000 лева“, бесен е д-р Балабанов.

„Лечението при онкологичните заболявания е по строги схеми, съответстващи на европейски и световни стандарти. В една терапевтична схема например са включени три лекарства. Едно от тях ако липсва, не постигаме ефект“, обясни д-р Балабанов..

„В момента в здравеопазването е неописуем хаос. Сега чета, че отново щели да правят централизирани търгове за лекарства. А ние вече сме обявили търг. Какво ще стане с него? Всеки ден нови правила!“, ядосва се шефът на хасковската Онкология.

Тодор Кръшков

P.s. Минути преди публикуването на този материал в редакцията се обади д-р Балабанов. „Вие май ни донесохте късмет с днешния разговор. Току що подписвам фактурите и виждам, че вече сме получили 100 броя фарморубицин“.



Писмото до министерството, НЗОК и НС
Д-р Венко Балабанов
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини