От х:

Днес в x:

Трагедията при гара Яна - виновни няма

Задръстванията или животът? Това е най-често задаваният въпрос, когато стане дума за пускане нови участъци от магистрали в България. И взе жертви вчера (19 август).

Подобно на инцидента в мина „Ораново”, при който загинаха четирима миньори, виновни като че ли отново няма - МВР се бави с официалното становище, експертите не заемат категорична позиция, политиците са на коренно противоположно мнение - зависи кой от коя партия е.

Дали виновни наистина няма? Нека разгледаме няколко факта: „Черният участък”, който взе двете жертви в понеделник, е с дължина 8,5 километра. Той свързва гара Яна и Софийският околовръстен път от магистрала „Хемус”. След скромното откриване пътят влезе в списъка с отсечки, която разполагат с акт 15 (удостоверяващ, че обектът е напълно завършен), но не и с акт 16 (известен още като „разрешение за ползване”). С други думи – участъкът тръгва с временно разрешение, докато не бъде получено окончателно такова. Подобна беше съдбата и на отсечката от „Хемус” между Шумен и село Белокопитово и 14 км от лот 1 на магистрала „Струма” между Долна Диканя и пътен възел „Дупница-Север”. А в София така беше пуснато движението при Военна болница при новата естакада по бул. "Акад. Ив. Ев. Гешов".

Кой е виновен за масовото издаване на временни разрешителни и целият цирк около това дали трябва да бъде пуснат пътят между гара Яна и и софийското околовръстно? Не искам да соча с пръст правителството, но ще се наложи да го направя. Още в началото на управлението си премиерът Пламен Орешарски обяви, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) се разделя на Министерството на регионалното развитие (МРР) и Министерство на регионалното планиране. Промяната, дори и да е била направена с някакъв добри намерения, в крайна сметка доведе до момента единствено до хаос при издаването на строителни разрешителни. До това положение се стигна, след като Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) премина към новото министерство. Което тепърва ще се сдобива със сграда от една страна, а от друга, за да заработи то – трябва да бъдат променени 82 закона (за което алармира още в края на юни в. „Сега” и което беше признато от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева в интервю за сутрешен блок). Последният факт се съмнявам да се е променил за времето между началото на месец юли и сега.

Трагедията за пореден път изкара на дневен ред втръсналите до болка спорове „БСП-ГЕРБ” (в случая за това кога трябва бъде пуснат участъка след гара Яна, кой е виновен, кой невинен и прочее). Те не са обект на този материал и ще ги оставя на политическите анализатори. Само ще отбележа, че не прави чест нито на бившия премиер Бойко Борисов, нито на настоящия министър на регионалното развитие Десислава Терзиева да си „мерят свършеното” и да продължават да се дърлят при положение, че е налице проблем. Виновни за случилото се може да бъдат открити не само сред политиците. В тази графа могат да попаднат и и пътните полицаи, които в повечето случаи оставят „автомобилните състезатели” и шофьорите на ТИР-ове да си правят каквото искат, както и контролиращите издаването на шофьорски книжки за всички водачи.

В заключение – нека този път за разнообразие шофьорите и отговорните органи да си вземат поука, да бъдат намерени и наказани виновниците и да бъде взето конкретно решение за промяна там където е необходимо (за разлика например от инцидента в мина „Ораново”). И също така нека бъде спряно политиканстването на чужд гръб и приемането на закони и строеж на пътища на принципа „Ние сме прави, предишните грешат”.

Автор: Петър Чернев


 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини