От х:

Днес в x:

С договор: Пререждаме цяла България за сърдечни операции в София

Проф. Генчо Начев се споразумя с изп. директор д-р Славчо Близнаков

Хасковската болница сключи договор за консултации и лечение на сърдечно болните си пациенти със софийската „Света Екатерина“ и с нейният началник, може би най-добрият кардиохирург на България, проф. Д-р Генчо Начев. Хасковските болни ще бъдат консултирани чрез телемост от елитни софийски кардиолози, а при нужда от сърдечна операция ще бъдат пращани към София. Ако състоянието е спешно „Света Екатерина“ ще изпраща свой реанимобил с лекари, които да вземат пациента. „Никой не ги задължава да изберат нашата болница, макар смея да твърдя, „Света Екатерина“ да е най-добрата в лекуването на сърдечните заболявания. Гарантирам само, че ако са наши пациенти ще бъдат оперирани без да влизат в листата на чакащите. Сега и веднага“ отсече проф. Начев при сключването на договора днес.

Професорът за пръв път е в Хасково и тепърва разузнава областната болница. „Казал съм че областните болници в България са като конюшни. Обиждам малко конете, щото на запад дори техните обори са по-добри. Обаче местната МБАЛ е на отлично ниво, а инвазивната ви кардиология-на Европейско“ с присъща категоричност заключи професорът. С хасковската болница се разбрали бързо, заради добрите контакти с нейното ръководство. Навремето в Здравната каса Начев бил шеф на Митрев/ шефа на МБАЛ-Хасково/ и връзките им били добри оттогава. Хасковското началство обаче добре издействало бившия си шеф-освен с приоритет, хасковските сърдечно-съдови пациенти няма да дължат и лев нито за лечение, нито за операция в София. Нито дори за трансплантация на сърце, уточниха от „Света Екатерина“. Бившата „Чиркова“ болница, направи първата подобна операция в България. Проблемът с трансплантациите е че няма достатъчно донори иначе в „Света Екатерина“ имат капацитет за поставяне и на естествено и на изкуствено сърце.

Не по-малко от 150 хасковски пациенти са насочени за кардиохирург от началото на годината досега. След договора, „Света Екатерина“ се превръща в действаща опция за тях.

Нуждата от кардиохирургия е наложителна за всяка инвазивна кардиология, обясни още проф. Начев. В болницата му дори е задължително да има разрешителен подпис на кардиохирург за всяко, дори и рутинно, продухване на запушен кръвоносен съд/инфаркт/. Защото всеки момент сърцето, може да прерасне в състояние изискващо незабавна сърдечна операция, каквато в Хасково не може да бъде извършена. А такива Света Екатерина прави по 1400 на година.

Г. Христов

Съдействието на проф. Начев било издействано от бившия му подчинен д-р Валери Митрев
Професорът гарантира приоритет за хасковските болни
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини