От х:

Днес в x:

Държавата плаща декодерите за бедните по-скъпо от цената им в магазина

Декодерите за бедните излизат по-скъпо на данъкоплатците, отколкото струват в магазините при калкулирана търговска надценка. Въпреки че очакванията на държавата бяха да постигне максимално изгодни условия след провеждането на тръжна процедура, на практика това не се е случило. Това показа проверка на Mediapool в търговските вериги и в регистъра за обществените поръчки.

Така най-скъпо на данъкоплатците излизат устройствата за цифров телевизионен сигнал за бедните на "Техномаркет".  За един декодер държавата плаща 56 лв. при цена от 39.90 лв. в магазина. Най-евтини са на "Технополис", като държавата дава 42 лв. за един брой при 35 лв. в магазина.  Третата верига "Зора", която спечели търга, получава от държавата по 48 лв.за декодер при 44.90 лв. в магазина. Цените са с ДДС. 

Близо една пета от социално слабите вече са си взели ваучерите от 60 лв. за покупка на декодиращото устройство, за да могат да приемат цифрова телевизия от 1 септември. Това са 26 451 души от всички правоимащи в три региона към 8 август, показват данните на Агенцията за социално подпомагане, предоставени на Mediapool. Раздаването на декодерите в Северозапдния, Североизтчния и Южен централен регион започна на 1 август.

Не е ясно колко от тях вече са си взели устройствата от магазините, защото първите искания за плащане в Министерството на транспорта се очаква да дойдат около 15 септември.

Освен това в най-бедния регион - Северозападният социално слабите са лишени от възможността за избор на декодер, защото се предлага само един вид устройство срещу ваучер, докато тези в София могат да избират между три модела.

Причината декодерите да излизат най-скъпо на държавата в Северозападния регион и бедните там да нямат право на избор на устройство е липсата на конкуренция между фирмите. Поръчката се печели от единственият кандидат, подал оферта - "К енд К електроникс", зад която стоят фирми свързани с банкера Цветан Василев. Компанията е собственик на веригата магазини "Техномаркет". 

Обратно, там където е била постигната най-ниската цена и има избор между три устройства - столичният район "Оборище", кандидатите са били трима, като търгът се печели от "Технополис България". Това показва регистърът за обществените поръчки.

Различните условия за социално слабите в отделните региони беше причината недоволни да сезират Комисията за дискриминация и европейски институции за проблема. Според Министерството на транспорта, обаче няма никакво нарушение. "Разликата от 60 лв. за ваучер до тази, на която фактически се продават декодерите, се връща автоматично в държавния бюджет", е посочено в отговора на транспортното ведомство, цитиран от БНТ.

"В случай че продажната цена на дребно на избраното от клиента с ваучер декодиращо устройство е по-ниска от номиналната стойност на ваучера, продавач-консултантът отбелязва цената на дребно върху ваучера. Остатъкът до номиналната стойност на ваучера не се връща на клиента", пише в тръжната документация. В нея никъде не е посочено, че клиентът ще трябва да доплаща за декодер на цена, по-ниска от 60 лв., ако случайно си избере такова устройство. Бедните са длъжни да доплатят само  "вслучай, че продажната цена на дребно на избраното от клиента с ваучер декодиращо устройство е равна или по-висока от номиналната стойност на ваучера", е записано в тръжните документи. Според тях "продавач-консултантът отбелязва това върху ваучера и приема/изисква доплащане на стойността на декодиращото устройство от клиента с ваучер".

Остава загадка защо Министерството на транспорта тълкува собствените си правила в полза на фирмите, а не на социално слабите, както е записано в тръжните условия, и каквито претенции заяви правителството на Пламен Орешарски.

Победителите в търга

Търгът за Северозападния регион е спечелен от "К енд К Електроникс". Компанията дава цена от 1 976 347.01 лв. без ДДС за доставката на 42 216 декодера на социално слаби, според регистъра на обществените поръчки. Така цената на един декодер, която държавата би трябвало да плати на "К енд К Електроникс", излиза 56.17 лв. с ДДС при 39.90 лв. в магазина.

Компанията "Зора-М.М.С", на едноименната търговска верига, печели търга за Североизточния и Южния централен регион. За тези два региона тя се състезава с "К енд К Електроникс". "Зора" печели поръчката за доставката на 49 227 декодиращи устройства на социално слабите в Южен Централен регион с цена от 1 978 198.71 лв. без ДДС, а за Североизточния регион с цена от 1 093712.34 лв. без ДДС за 27 237 декодиращи устройства. Така цената за един декодер, която държавата би трябвало да плати на "Зора", излиза по 48.18 лв. с ДДС при цена от 44.90 лв. в магазина.

Най-ниска цена е постигната на търга, където са подадени три оферти – за столичния район "Оборище". Той се печели от "Технополис България" с цена от 37 835 лв. без ДДС за 1081 декодера за социално слабите. Така цената за едно устройство, която държавата би трябвало да плати на "Технополис", излиза най-ниска – 42 лв. с ДДС при 35 лв. в магазина за най-евтиния вид.

Според условията в тръжната документация веригата трябва да предлага няколко декодиращи устройства, между които клиентите да изберат модела, който искат да си купят.

На практика "Техномаркет" предлага само един модел без доплащане за 39.90 лв. срещу ваучера. "Зора" предлагат два модела на цена от 44.90 лв. всеки, а "Технополис" - три модела на цени от 35 и 40 лв.

Във вторник 13 август предстои да бъдат отворени офертите за декодери за социално слабите за останалите три региона - Югозападен, Югоизточен и Северен Централен.

Източник: http://www.mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини