От х:

Днес в x:

Социалната система: "Готвим се за най-лошото, надяваме се на най-доброто"

Според социалния министър Деница Сачева към момента данните за натиска върху социалната система не са застрашаващи. Така Сачева анализира представената от нея днес статистическа информация за натиска върху социалната система.

Министърът обаче уточни, че данните са динамични, всеки ден се променят и увеличават числата. Затова и поискахме актуализация на държавния бюджет, системите съществуват, имаме достатъчно средства към момента, но исканата актуализация е с оглед да можем да осигурим ликвидност и да се подготвим в случай на най-лош сценарий, посочи тя.

"Готвим се за най-лошото, надяваме се на най-доброто", обобщи ситуацията министър Сачева.

По отношение на социалните помощи нарастването все още е малко, само с 2000 души, но все пак ние се намираме в началото на кризата, каза министърът на труда и социалната политика. Сега 23 хиляди души получават социални помощи в страната.

Сачева посочи, че към момента по Закона за семейните помощи се подпомагат 410 685 души, а по отношение на месечните помощи за деца до завършване на средно образование - 344 801, като общият размер на сумите, които варират, на месец са между 43 и 45 милиона лева.

Тя припомни, че по ОПРЧР 45 милиона лева са насочени към българските общини, за да могат да осигурят патронажна грижа, като се очаква почти 45 000 души да бъдат обхванати в нея. Всеки, който има нужда от храна, медикаменти, от помощ за плащане на битови сметки, може да се обърне към съответната община. Всички общини са предоставили телефони за целта. Осигурено е и предоставянето на топъл обяд, който ще обхване 17 822 души, каза Деница Сачева.

Предстои предоставянето на индивидуални пакети с хранителни продукти, като има възможност още около 40 000 да бъдат обхванати с тази програма, съвместно с БЧК.

"Кризата има различни лица и измерения, като в момента в много български общини, в по-големите български градове, се появяват всички онези хора, които в обичайно време са невидими за нас - бездомните, просещите, каза Сачева. По думите й от МТСП мислят и за бездомните, затова програмата с БЧК ще бъде насочена и към тях. Министърът помоли кризисните щабове да идентифицират такива хора, за да им бъде предоставена помощ съвместно с БЧК.

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ге
  Гешев
  3 -2
  13:38, 2 апр 2020
  Според вирусолога Академик Игор Гундаров епидемия няма,а политиците са
  „психо био терористи“.В закона има текстове за тероризъм и би трябвало
  Гешев да се самосезира!
  Интервюто в ютуб:Професор Гундаров:
  • Гу
   Гундарчук
   2 -1
   14:21, 2 апр 2020
   Обърни се към личния си лекар, да ти даде направление за психиатър.
  • 11
   11111
   1 0
   16:30, 2 апр 2020
   единственият политик тестван с психотест за последните 10 години е Президента...поради летателната си служба...на всичките други им личи че не са го минали

Хороскоп за 06.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
06 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
06 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
06 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
06 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
06 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
06 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
06 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
06 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
06 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
06 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
06 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
06 юни 2020
Последни новини