От х:

Днес в x:

4700 се регистрирали в бюрата по труда само за ден. Двоен ръст на болничните за седмица

От началото на извънредното положение на 13 март до вчера 7000 безработни са постъпили на работа, като само за вчера 683 са постъпили на работа, каза социалният министър Деница Сачева на брифинг в МС. 

59 са подадените заявления по мярката, станала известна като 60/40, при която държавата изплаща 60% от осигурителния доход на работника и служителя, а работодателят - 40%, и чиято цел е държавата да насърчи затруднените в извънредното положение работодатели да не съкращават работни места.

Очакваме тази седмица броят им да нарасне значително, каза Сачева и допълни, че се очаква одобрение от Европейската комисия за извършване на разплащанията. Тя прогнозира, че плащанията ще тръгнат от следващата седмица.

Въпреки мярката безработицата расте. 4700 души са се регистрирали в бюрата по труда само за един ден. Общият им брой надхвърля 31 000 души само от 13 март до 1 април. Все пак се наблюдава и обратна тенденция при някои бизнеси, които са наели общо около 7000 нови работници.

По думите на Сачева хората, които са работили без договор или са работили без осигуровки, биха могли да се регистрират като безработни и след това да кандидатстват за социални помощи.

Общият брой на всички болнични листа към момента по всички видове диагнози е 176 086, броят на болничните по причина на карантина е 5282, а броят на издадените с указания за коронавирус е 2072.

По думите на Сачева е важно да се отбележи, че ако миналата седмица средният брой на издадените болнични е варирал около 300-350, от началото на седмицата до момента този брой варира в порядъци от 680 до 700 на ден.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини