От х:

Днес в x:

Москов: Държавата да плаща здравните осигуровки на социално слабите

Държавата да поеме здравното осигуряване на социално слабите, които не са в състояние да плащат здравни вноски. Всички останали, които се осигуряват сами, да имат шестмесечен период от началото на следващата година, в който да заплатят всички здравни вноски, които са пропуснали през последните три години. След изтичането на този период, за да възстановим здравноосигурителните си права, ще трябва да покрием всички вноски, които не сме заплатили, от началото на здравноосигурителния модел. В този си вид новият Закон за здравното осигуряване влиза в четвъртък в пленарна зала на първо четене, съобщи ресорният министър д-р Петър Москов, цитиран от Дарик.

Ако сте социално слаб, за да започне държавата да ви покрива здравните осигуровки, трябва да отговаряте на много изисквания, уточни министърът. „Нека да кажем, че здравно осигурени през държавата са пенсионерите, децата, студентите, войниците, хората с право на помощи за отопление. Ако вие не попадате в някоя от тези социални мрежи, но имате усещането, че сте социално слаб и не можете да плащате здравните си вноски, сме предвидили механизъм, по който вие да предявите нуждата в индивидуална социална анкета и ако това се докаже, държавата ще поеме вашето здравно осигуряване. Но това означава да се докаже, че вие сте регистриран на трудовата борса и не сте отказал работа, че нямате купища имоти, че не сте извършвали трансакция с тези имоти и много други неща", обясни Москов.

Като вносител на законопроекта министърът държи на текстовете през следващата година влизането обратно в системата да бъде свързано с плащането на всички вноски от началото на системата на здравно осигуряване.

Във връзка с факта, че добричката болница спря храната за пациентите, за да спести между 5000 и 6000 лв. месечно, Москов съобщи, че 85 на сто от пациентите в лечебното заведение и без това не са консумирали тази храна.

Разпоредено е да се върне старият режим, при който всеки един от пациентите получава храна, каза Москов. Доколкото голяма част от хората не ядат тази храна, ще им бъде дадена възможност през определен списък от неща, те да могат да купуват друга храна извън тази, която предлага болницата.

Министърът добави, че тече разследване по сигнал за фалшива диплома на кардиолога д-р Иван Вуцов от старозагорската болница. Резултатите още не са ясни, но към момента е по-вероятно документите на медика да са фалшифицирани.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини