От х:

Днес в x:

Назначенията на Реформаторите в комисията за потребителите - факт

Кандидатите за членове на ръководството на Комисията за защита на потребителите, излъчени от Реформаторския блок, вече са назначени. Днес Министерският съвет освободи председателя Веселин Златев и члена на комисията Александър Масларски, считано от 27 март, съобщи правителствената пресслужба.  

Кабинетът реши в новия си мандат комисията да бъде в състав Димитър Йотов – председател, и Константин Арабаджиев и Константин Райков – членове.

Кандидатурата на Йотов е на движение "България на гражданите" на вицепремиера Меглена Кунева, а Арабаджиев и Райков са политици от СДС.

По повод кандидатурите им миналата седмица се заговори, че Реформаторският блок "преяжда с власт", а министърът на икономиката Божидар Лукарски, който отговаря за работата на комисията, но е и лидер на СДС, защити назначенията и отрече те да са политически. 

В справката, разпространена от Министерския съвет, се казва, че Димитър Йотов е магистър по право от СУ "Св. Климент Охридски". Работил е в Държавното предприятие "Ръководство на въздушното движение". В рамките на професионалната си кариера е заемал длъжността "директор на дирекция" в три министерства – на регионалното развитие и благоустройството, на образованието и на външните работи.

Константин Арабаджиев е представен като  магистър по международен туризъм от УНСС, бил е кмет на район "Студентски" в София. За Константин Райков се съобщава, че е магистър по право в Бургаския свободен университет, член е на Адвокатската колегия в Хасково.

Комисията за защита на потребителите е колегиален орган към министъра на икономиката. Тя извършва контрол върху нелоялните търговски практики и за безопасност на стоките и услугите, предявява искове за колективна защита на потребителите, изготвя препоръки във връзка с конкретни неблагоприятни клаузи в договорите. След промяна в законодателството през 2010 г. й е определен 3-членен състав, който включва поне един юрист и поне един икономист, избирани за петгодишен мандат.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини