От х:

Днес в x:

Рибари за побъркване: Карат ги да ловят раци с въдица

Хасковската ИАРА залови двама димитровградчани, които бракониерствали раци в обезрибения язовир Левченски, община Свиленград. Рибните ченгета нанесли своя удар призори в събота 10-ти август. На местопрестъплението спипали две лица които сръчно пълнели десетки раци в специални кошове тип „Винтер“. Били заловени 12 коша с 68 раци в тях, които са освободени и пуснати обратно във водата. Конфискувана била и една гумена лодка. Нарушителите отнесли 4 акта за нерегламентиран стопански риболов.

На въпроса кое му е бракониерското в случая, от ИАРА отговориха, че според закона за рибарството и аква културите всички водни животни трябва да бъдат ловени на въдица. Раците тоже. Другото било бракониерстване. Освен това уловеното количество надвишавало нормата - не повече от 50 броя раци на излет.

Не че раци не се хващат на въдици, но това обикновено е съпроводено с десетки „благословии“ от страна на рибарите. Ракът изяжда стръвта, червей или царевица, закача се не на куката а на кордата и на практика провалят риболова. В много арендувани язовири собствениците предприемат санитарно прочистване на водоемите си от раци именно с въпросните винтери. Идеята, че ловенето на раци трябва да е с въдица бе откоментирано така: побъркаха ни. А рибари за побъркване в Хасковско има много-около 7-8 хиляди всяка година си купуват риболовен билет.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини