От х:

Днес в x:

Отрязаха главата на хасковското Горско, взема го ДПС

Инж. Николай Янчев реформира сектора, но за награда го уволниха

ДПС, при това от Ардино, ще оглави хасковското държавно горско стопанство. Този слух заля структурата след като вчера бе уволнен началникът на Териториалното поделение инж. Николай Янчев. За мястото се спряга Митко Младенов, бивш директор на Държавно горско стопанство Ардино. След неуспешен престой като горски №1 в Ардино, той стана шеф на общинско горско стопанство Стамболово, пост който заема и досега. За Митко Младенов се говори, че е верен кадър на ДПС. Г-н Младенов бе неоткриваем за коментар и потвърждение на новината.

Уволнението си обаче потвърди инж. Янчев. Според него мотивите са формални-неизпълнение на финансовия план на хасковското Горско към, забележете, 31-ви юли тази година. „Финансовият план се представя в края на годината. Още по-смешно е, че ако към 31-ви юли сме имали минимално изоставане, към 8-ми август вече сме на печалба. За първи път тази година държавното горско в Хасково ще излезе на печалба“ коментира Янчев. Досега загубите в сектора са били между 300 и 500 хиляди годишно.


Обръщането на тенденцията стана именно по време на Янчев, който извърши реформа в сектора. През 2011-та година се сляха държавните горски стопанства на 7 общини Хасково, Димитровград, Минерални бани, Стамболово, Маджарово, Харманли и Симеоновград. Причините за окрупняването бе драстичното намаляне на държавния горски фонд в региона-от 90 хиляди на 34 хиляди хектара. Обединената структура отиде в пряко подчинение на Югоизточно държавно предприятие Сливен, вместо, както бе дотогава – на Кърджали.


Прякото следствие от реформата бе оптимизиране на персонала от 80 на 50 души и удвояването на заплатите на служителите.


Според отлично запознати източници от системата,  целта на новия шеф ще бъде връщането на старата схема с общински поделения на държавното горско. Причината – ресорният министър Димитър Греков е от любимешкото село Белица и местни кадри го натискали за служби в горското. Което няма как да стане при едно окрупнено предприя. По съпоставка с положението от преди 2010-та година, при възстановяването на стария щат/ още 50 до 80 души отгоре/ Горското ще се нуждае от дофинансиране с поне 300 хиляди лева за заплати и консумативи. Приходите обаче са лимитирани заради драстично намалелия горски фонд.


Инж. Николай Янчев бе назначен на поста си в началото на 2010-та година. Дипломиран лесовъд. Не е член на предишните управляващи от ГЕРБ, но въпреки това уволнението му се възприема като политическо. Пред Haskovo.net инженерът сподели, че още не е взел решение да обжалва уволнението си, макар да счита, че правото е на негова страна.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини