От х:

Днес в x:

Изследват находки на 30 века от Глухите камъни

Най-старият културен пласт в култовия комплекс Глухите камъни е обект на изследване при тазгодишните разкопки край Любимец. Екип от института по геофизика е на терена и взема проби, които ще се подложат на археомагнитно изследване с цел по-прецизното им датиране.

Мария Аврамова от института днес внимателно прибираше парчета от обредните огнища, датирани от археолозите в ранната желязна епоха. Това е най-старият културен пласт на обекта, датиран в X-IX в. преди Христа, над него има 3.5 метра история. По стените на изкопа съвсем ясно си личат, поради лекия нюанс в оцветяването на почвата, пластовете от различните епохи. Тези тридесет века история, измерени като дълбочина на изкопа, представляват около три метра и половина. Никъде в земите на Тракия не е разкрита такава карта за живота на древните й обитатели.

Трийсетте квадратни метра на този изкоп са вторият обект, който това лято се проучва от археолозите с ръководител доц. Георги Нехризов. Първият обект е разкритата миналата година средновековна сграда. По мнението на археолозите тя е била с внушителни размери – разкритата част е 14.3 метра, а по дължина е поне 15 метра, смятат учените. Според една от работните хипотези на специалиста по Средновековие Дойчин Грозданов постройката най-вероятно е представлявала манастир към трикорабната ранновизантийска църква на върха. При разкопките са открити множество монети, сред които и от гръцките градове Абдера и Маронея. Още в началото на разкопките това лято екипът на доц. Нехризов се натъкна на част от оброчна плоча. Находката потвърждава теорията му, че на Глухите камъни се е намирал култов комплекс.

От северната страна на комплекса има трети обект, проучван от археолозите това лято. Това също е било постройка, от тракийската епоха, но от този обект все още няма значими находки.

Тази година проучванията на Глухите камъни са финансирани от министерството на културата, общината в Любимец и със съдействието на хасковската фирма „Дерони“. По план разкопките трябва да приключат в края на август, тогава археолозите ще представят и всички находки, открити през сезона.

Култовият комплекс Глухите камъни е популярен преди всичко с многобройните ниши, издълбани в скалите от древните траки, за които няма разумно обяснение и до днес. 

Тодор Кръшков

Зидовете на тази средновековна сграда от югоизточната част на комплекса вероятно са били на манастир
Мария Аврамова от института по геофизика взема парчета за анализ с цел точна датировка на праисторическите обредни огнища

Доц. Георги Нехризов също върти кирката на обекта

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини