От х:

Днес в x:

Майки замениха кърменето с говорене за кърмене

Майките бяха наградени с постер разясняващ ползата от кърменето

Дузина майки и бременни днес се събраха в хасковско заведение за да отбележат световната седмица на кърменето. Инициатори на сбирката бяха от Националната асоциация в подкрепа на кърменето. Обичайно за събитието, бъдещи и настоящи мами даваха личен пример за да популяризират идеята за естествено хранене на детето. Този път обаче дошлите се отказаха от идеята да кърмят, а я замениха с говорене за кърмене. На естественият за един мъж въпрос какво толкова има да се говори след като инстинктите са природно вградени и в бебето и детето, бе отговорено пространно, че има страшно много тънкости. Така например майката трябва да държи по определен начин детето. Да го кърми по определен начин, като си спестява и редица неудобни последствия сред които разраняване на зърното, мастит и други неприятности. И още сума ти дреболии. Навремето жените бързо са влизали в час, защото хората са живеели заедно и около тях се е кърмело. Те са гледали и са се учили, обясни Силвия Трендафилова от Националната асоциация. Сега, особено за майка първескиня/при първо дете/ е много трудно да прави кърменето правилно, допълни Трендафилова. Остана обаче открит въпроса кое е по-добре за тънкостите-да се кажат или покажат.

Въпросите на кърменето се оказаха по интересни за бъдещи майки отколкото за настоящи. Едно от малките изключения бе Десислава Завалова, довела на сбирката 10-месечния Радослав и 3-годишната му кака Магдалена. Радослав още е кърмаче, Магдалена сукала до 2 годишна възраст. Това е оптималната възраст до която трябва да се приема кърма, иначе до 6-я месец се препоръчва само кърма, споделиха опита си майките.

Срещата завърши с подаряване на постер от представител на отделението по неонатология/недоносени деца/ от хасковската МБАЛ.


По статистиката на микропедиатрите, на 1000 раждания в хасковското АГО, приблизително 300 бебета се раждат с проблеми, а мнозинството от тях са от недоносване. За тях кърменето е още по-важно.

Г.Христов

Всички присъстващи деца са били кърмачета
Десислава с кърмачетата си. Едното показва изявени предпочитания за след това
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини