От х:

Днес в x:

Отстраниха от длъжност окръжния прокурор на Хасково

Окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев е отстранен от длъжност, съобщи Правен свят. Ванчев е вторият от участниците в подслушани разговори около избора на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), който е временно отстранен от длъжност. Срещу него е имало разследване за изнудване, което е прекратено миналата година, но от него излезли данни за документно престъпление, по което разследването продължава. Според данните Ванчев уредил близък с фалшива диплома.

Етичната комисия на ВСС реши да внесе искане за образуване дисциплинарки срещу трима замесени в скандала с подслушванията – членът на съвета Камен Ситнилски, апелативният прокурор на Бургас Емил Христов и Ванчев.

Още преди ВСС да реши дали да образува дисциплинарни производства, Христов и Ванчев вече са отстранени временно не само като административни ръководители, но и като прокурори. Както за Христов, така и за Ванчев се оказва, че има висящи разследвания, по които те нямат повдигнати обвинения, но се стига до отстраняването им от длъжност. Любопитно е, че за тези разследвания излиза информация и се стига до последствия, едва след скандала с подслушванията.

Докато Христов е разследван за престъпление по служба, за което главният прокурор Сотир Цацаров поиска временното му отстраняване миналата седмица, днес Цацаров обяви, че имало разследване за изнудване и срещу Ванчев. То било образувано в Софийската градска прокуратура през октомври 2011 г., а година по-късно е прекратено, без да му е повдигано обвинение. Подробности по това разследване не бяха оповестени, но Цацаров обясни пред членовете на съвета, че когато Софийската апелативна прокуратура направила служебна проверка е установила, че съвсем правилно разследването е прекратено. Открити били обаче данни за друго престъпление, извършено от магистрата, за което разследването продължава. Цацаров обясни, че става въпрос за закупуване на диплома за висше образование, която да бъде предоставена на близък човек на магистрата, за което е започнало разследване за документно престъпление.

Днес предстои ВСС да реши и за дисциплинарните производства срещу Ситнилски, Христов и Ванчев.

Иван Ванчев е с изключен телефон към момента. Очаквайте по-късно още подробности.

Haskovo.net

Р.s. В късния следобед Haskovo.net все пак се свърза по телефона с Иван Ванчев. Той все още не бе уведомен официално за решението на ВСС от днес. "Научих от медиите. Там прочетох и в какво се състои прегрешението ми. Никога не съм купувал, нито продавал, нито съставял, или фалшифицирал ничия диплома. Нито пък какъвто и да е документ. Озадачен съм", заяви Ванчев.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини