От х:

Днес в x:

Здраво стягат такситата, отнемат лиценза на една компания

След тежката катастрофа на Цариградско шосе се подготвя пакет законодателни промени за повишаване безопасността при автобусните превози и такситата.

„Цялото общество преживяхме няколко тежки седмици, белязани от пътни инциденти." Така председателят на транспортната комисия в парламента Камен Костадинов откри заседанието, на което бяха обсъдени мерки за безопасност при автобусните превози и такситата.

Зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров заяви, че ведомството е подготвило пакет от законодателни промени. Предвижда се таксиметровите шофьори ежегодно да представят свидетелство за съдимост.
Не трябва лица с тежко съдебно минало да управляват таксиметрови автомобили. Също така се предвижда психотестовете да се заснемат на видео, както това вече става и с изпитите за правоспособност.

Предвижда се също така таксиметровите услуги да минат на патентен данък, така секторът ще излезе "на светло", убеден е зам.-министърът.

Шефът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" Валентин Божков заяви, че за последните 10-15 г. не е отнеман лицензът на нито една таксиметрова компания.
След започнали съвместни проверки на екипите на ИААА и МВР, под егидата на Върховна касационна прокуратура, е установено, че една такси компания е пред отнемане на лиценза й, информира Божков.

Очаква се също така документът за правоспособност на таксиметров водач, по закона за автомобилните превози, да се подновява на 3 г., а не както е досега, да са без срок.

Божков посочи, че трябва да се изработят и нови методики за психотестовете, които да акцентират върху степента на агресивност на водачите. По думите му трябва да се завишат двойно или тройно санкциите за неспазване на нормите за работа и почивка.

Основен проблем е фактът, че повечето от таксиметровите шофьори дори нямат трудови договори. Това заяви Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България.

Топалова постави като проблем факта, че повечето таксиметрови компании нямат договори със своите служители, дават им колата на лизинг, шофьорът си я кара и не е ясно дали си плаща застраховките и данъците към държавата.
„В момента една компания има сигурно петима шофьори на трудови договори, а иначе има още 1000 други служители", подчерта Топалова.

По думите й - „всеки може да стане таксиметров шофьор". Според нея - един таксиметров шофьор трябва да има стаж поне две години.
Необходимо е да се помисли дали не трябва и таксиметровите шофьори да бъдат с т. нар. професионални книжки, които са категория C и D, съответни за товарни автомобили и автобуси.

Бившият транспортен министър Петър Мутафчиев, който сега е член на съответната комисия в парламента, заяви, че наистина може да се помисли за това дали не трябва да има професионални книжки за таксиметровите шофьори.

Той посочи, че при конкретния инцидент на Цариградско шосе не са виновни "законите, които сега се опитваме да променим", а контролът и конкретното поведение на таксиметровия шофьор.

Председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски заяви, че по отношение на автобусния транспорт трябва да се промени законодателството, така че шофьорите на автобуси да имат поне средно образование. Експертът предложи същото и за таксиметровите шофьори.

Народният представител Мартин Захариев, които доскоро се занимаваше с издателска дейност, предложи да се направи едно "трафик радио". Няма град в Европа, който да е над 1 млн. души и да няма подобна медия. По думите му радиото остава все още най-бързият източник на информация и такава медия би била полезна както на гражданите, така и на контролните органи.

Председателят на комисията Камен Костадинов заяви в края на заседанието, че е необходим изцяло нов Закон за движение по пътищата. Той пое ангажимент да сфорира работна група която да представи един изцяло нов нормативен акт.
"Когато един нормативен акт се изменя толкова много пъти, няма как неговото качество да не пострада", каза Костадинов.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини