От х:

Днес в x:

Товарят починал пациент в багажник, спират ги с полиция

Кардиологията стана арена на абсурдна случка

Близки на починал пациент решиха да си го вземат като го натоварили в...багажник. В деянието участвали и две санитарки/сестри от отделението по кардиология в МБАЛ, където починала 59-годишната Наталия Маджарова от село Бенковски, Кърджалийско. Когато приключили с товаренето роднините си тръгнали, но междувременно някой потресен от кощуствената гледка викнал полиция. Почти като във филм на ужасите, полицията застигнала кърджалийската кола, проверила багажника и върнала автомобила и мъртвеца в болницата, където трябвало да бъде извършена аутопсия. За случая сигнализираха очевидци на абсурда.

Той се разиграл вчера надвечер. Тогава в МБАЛ пристигнала Наталия и семейството и. Жената била онкоболна и била на отчет и преглед в хасковския Онкодиспансер. Той обслужва както хасковска, така и кърджалийска област. Малко след пристигането обаче, на Наталия и прилошало. Закарали я в спешно отделение, където след направена кардиограма незабавно я пренасочили към отделението по инвазивна кардиология. Там пък приготвили ангиографа за спешна операция по продухване на запушените кръвоносни съдове. Инфарктът обаче се оказал по-бърз и пациентката починала буквално минути, след като влезла в отделението. Нямало време за никакви медицински манипулации.

Случилото се после е мистерия, граничеща с глупост. По непотвърдена информация, служители - лекари/сестри/санитари предупредили опечалената фамилия да си взимат бързо мъртвеца, защото ако се забавят, тялото отива за аутопсия. Кърджалийци послушали съвета и побързали да си тръгнат, а две бели престилки любезно им помагали с пренасянето на тялото. Не е потвърдено дали дежурният д-р Енвер е знаел за незаконната манипулация. При връщането на тялото обаче, полицията пробвала да вземе документацията касаеща гибелта на пацинетката, но ...д-р Енвер не ги пуснал. Последвал свиреп скандал. По някое време Енвер все пак се сетил да направи най-логичното и звъннал на шефа си- директора на МБАЛ Славчо Близнаков. Последния незабавно накарал лекарят да пусне униформените и разпоредил тялото да отиде за задължителната аутопсия. Свидетели твърдят че като научил за суматохата, Близнаков се хванал за главата и само промълвил „вие май сте обезумели” !

Пред Haskovo.net д-р Близнаков потвърди за инцидента и свързаните с него обстоятелства, без да уточнява имената на всички замесени лица. Добави само, че е започнала вътрешна проверка в отделението. Ако се докаже престъпване на правилата, следват дисциплинарни наказания. По закон, всеки починал пациент отива на аутопсия, освен ако по роднините не поискат изрично и писмено, да не се прави такава. Дори и тогава обаче, едно тяло се изписва само с подпис на директора. Взимане на тяло на починал просто ей така е незаконно.

Днес хасковската окръжна прокуратура започна досъдебно производство по член 123 от Наказателния кодекс. Той гласи, че

„....Който причини другиму смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.”

С други думи прокурорите ще разследват евентуална лекарска грешка, може би поради липсващ параграф за кражба на труп.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини