От х:

Днес в x:

Общинска ни почва с нов фиш за неправилно паркиране

От утре Общинска ще има много работа

От днес общинска полиция започва да глобява хасковлии с нов фиш за неправилно паркиране, научи Haskovo.net. Най-новото в документа е че е минал и през областният управител и през София и вече няма законови пречки да бъде налаган. Досега санкцията се оспорваше на няколко нива, като първо бе отменен текста за нарастване на глобата при неплащане от 50 на 500 лв. После бе атакуван и членът в наредбата за обществения ред при използване на ППС, с който одобряването на фиша се прехвърляше от министъра вътрешните работи към общинския съвет. Разликата е, че при първия вариант глобите отиваха в държавния бюджет, а при новата редакция-в общинския. Този текст, между другото, също бе отхвърлен от Хасковският административен съд и в момента се обжалва пред ВАС. Въпреки висящото производство, фишът влиза в сила от 25.06. Той ще се поставя и в отсъствието на водача, а също така и на автомобили просрочили престоя си в Синя зона след 17 часа. 

Новият документ прилича на стария с няколко разлики. Първо, той е на български и на английски. Фишът се придружава със стикер, който се залепва на стъклото на шофьорската врата. Според редови полицаи, тази практика се прилагала от няколко месеца, но иначе фишът просто се закрепваше на предното панорамно стъкло, например под чистачките. Съществуваше обаче рискът листът да падне/или изчезне/ и водачът така и да не разбере, че е глобен. Затова освен че се залепя стикер, той се снима, а самия фиш се поставя в найлонова облечка за да не го повреди дъжда. 

Другото ново е, че размерът на глобата се определя от патрулиращия полицай. Фишът е ДО 50 лв, вместо твърдо установените 50. Размерът в този диапазон ще е в зависимост от това доколко автомобилът пречи на движението и създава предпоставки за възникване на ПТП. Апропо, при сериозни такива, най-вероятното е да ви викнат паяка и ще си търсите колата на наказателния паркинг. Що се отнася до правомощията на полицая, къде насериозно къде не, униформените заявиха, че инструкциите им били БМВ-тата са се „награждават“ с максималния размер-50 лв, а ладичките – с 10 лв. Опарени обаче се опасяват, че всъщност ще е точно обратното. 

Остава в сила възможността при плащане на глобата в едноседмичен срок, санкцията да пада наполовина-25 лв. 

Мотивът за общински фиш се обяснява с аналогични такива в градове като Пловдив и Бургас. Там те не били оспорвани пред съда. В случай обаче, че ВАС потвърди решението на Хасковският административен съд за нищожността на тези фишове, те автоматично стават отново незаконни. Макар че дотогава, вече сигурно ще има десетки глобени.

Г.Христов

Новият фиш
Предупредителният стикер, който се лепи на стъклото на шофьорската врата
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини