От х:

Днес в x:

Почетоха Свети дух с 3 овце курбан край Горски извор

По традиция хората от с. Горски извор се събраха в местността Свети Дух, за да отбележат един от големите летни християнски празници.

Край едноименния параклис още от сутринта заклокочиха над огъня казаните с курбан. За него местни жители дариха три овце за здраве. Освещението направи отец Николай. Всяка година на Света Троица хора от близко и далеч се събират в параклисчето насред гората.

Празникът е свързан по смисъл с честването на Петдесетница. На този ден църквата прославя Светата Животворна Троица - Бог-Отец, Бог-Син и Бог-Дух Свети, които имат равно божеско достойнство. От години хората посрещат роднини и гости в събота и неделя, а на самият ден, който винаги е в понеделник, се прави общоселския курбан край старинния едноименен параклис.

Тази година празникът Свети Дух съвпада с честването на 24 юни на Рождението на Св. Йоан Кръстител – Еньовден. Св. Йоан, наречен още Предтеча, се ражда няколко години преди Исус Христос, за да прокара пътя на неговото учение сред юдейския народ. Той започва първи покръстването им във водите на река Йордан.

В българската народна традиция Еньовден се нарича още „Среди лето“. Старите хора вярвали, че в този ден слънцето трепти докато изгрява. Във фолклора се среща и изразът „играе“.

Счита се, че събраните рано сутринта на Еньовден, още докато росата не се е вдигнала, билки са най-целебни. Набраните за зимата лековити растения трябва да са „77 и половина" — за всички болести и за "болестта без име".

М. Манолова

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини