От х:

Днес в x:

Пълен карък на „Тракиец”: Много вода, малко риба

Борис гони каръка с опашка от толстолоб и огнена вода

Пълен карък сполетя рибарите на най-големия водоем в Хасковско, яз. „Тракиец”. Ентусиазирани тълпи от въдичари разпънаха такъми още от снощи, понеже водоемът е разрешен за нощен риболов. До днес на обяд, уловът на стотиците около стената на язовира, бе равен на 0. Имало някоя и друга дребна каракуда, но тя била пусната великодушно обратно във водата. Ни шаран, ни дявол, лаконично отговаряха рибарите на питането за по-сериозен улов. Бърза телефонна справка със заседнали около Николово и Петелово потвърди нулевата статистика. Някъде, някой може и да е хванал нещо, но ние не го познаваме, с чувство за хумор отговаряха запитаните. Огорчението се допълваше от факта, че точно тези места са били зарибявани през годините. Не с каракуда, а с благородни видове като шаран, амур, бяла риба и сом. Рибоците обаче се бяха изпокрили и категорично отказваха да кълват. Не помагаха и круизите с лодка. Под прежурящото слънце на обедните часове, гребците започнаха да се отказват и да се връщат на сянката под навесите. Немалка част, със задачата да лекуват натежалите си глави.

Рибарите били толкова ентусиазирани от падането на риболовната забрана, че хукнали към Тракиец още вчера следобед. Но понеже стриктно спазвали разрешеното начало за риболов от полунощ, уплътнили времето с компания и мезета. До 12 часа доста така „направили главите”, че чак забравили да заметнат въдиците. Сторили това едва суртинта. Други уж ловували, но накрая и техните живарниците бяха празни.

Абсолютното изключение от прокрадващото се обезсърчение бе Борис Христов. Мъжът гордо бе боднал опашка от толстолоб върху шапката си и бодро замахваше с въдицата. Гонеше каръка със снощен елексир от люта сливовица. Терапията му докарала две открити и още кървящи рани върху дясното коляно. Борис ги обясни с падане от слива, макар наоколо сливи да нямаше освен във ферментирал вид. Може би благодарение на тях, оптимизмът в компанията направо преливаше.

От днес риболовната забрана бе отменена след 45 дни стоене на сухо. Рибарите масово населиха реките и язовирите в областта, но най-голямото струпване бе на „Тракиец”, който единствен в Хасковско бе разрешен за нощен риболов. По водоема имаше коли с пловдивска, пазарджишка, софийска, че дори и търновска регистрация. Рибарите стриктно спазваха ограничението от по три въдици на човек, в очакване всеки момент да бъдат проверени от ИАРА. „Необходимото зло” обаче така и не се появявало, въпреки че се оглеждали за него още от снощи.

Г.Христов

Компанията му бе пълна с оптимизъм
Другаде се бяха поприбрали под сенките
Ентусиазмът още държеше 7-годишният Александър Георгиев
Други пробваха късмета си навътре в язовира
Повечето обаче се спасяваха от лошото слънце под палатката
На предна линия останаха рибарките
Рибарска лампа
На тракиец хората бяха от снощи
Крайбрежието бе осеяно с палатки
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини