От х:

Днес в x:

От юни: 2300 с безплатни декодери за цифрова телевизия

Хасковските социални за готови с раздаването на ваучери за безплатни декодери

От идния понеделник стартира раздаването на ваучери за декодери за цифрова ефирна телевизия на социално слабите хасковлии. Срокът е от 1-во число на юни, но може нещата да се позабавят, защото още не са налични инструкциите по раздаването на декодерите. Знае се обаче, че ваучерите ще се получават от пощите, съобщиха хасковските социални. С тези ваучери лицето ще може да си закупи необходимото устройство да декодира цифровия сигнал, който става задължителен за ефирната телевизия от 1-ви септември тази година.

От хасковските социални припомниха, че право на безплатни декодери имат само онези наши съграждани, които са получавали помощи за отопление за последния зимен сезон. Това е най- бедната прослойка в града, която брои цифром и словом 2300 души. Сред тях се опитаха да попаднат още 1 300 души, но социалните проявиха безпрецедентна строгост миналата зима и ги отрязаха. Главно заради неизпълненото изискване кандидатстващите да нямат сделки с недвижими имоти над 3 900 лв за предходните 5 години. Имаше и такива, които отпаднаха заради надвишен доход, който е порядъчно минимален и варира от няколко десетки, до 100 и няколко лева на човек от семейството. Изключение правят самотно живеещите хора над 75 години, за които изискването е да нямат доход повече от 189 лв.

Няма яснота колко точно пари ще спестят социално слабите от безплатните ваучери. Цените на декодерите варират от 44 лв/най-евтиния/ до 110 лв/среден клас, произведени в Полша/. Сигурно има и по-скъпи. Най-масово предлаганите устройства са на цени от 54 лв. Това са парите които несоциално слабите хасковлии трябва да извадят за да пригодят старият си телевизор към цифровия сигнал. Телевизорът може и да е нов и пак да няма вграден цифров тунер. С такъв разполагат само приемниците, на които е поставен стикер със специално лого/виж сн. 3/

Г.Христов

Най-масово предлаганите устройства са на цена от 54 лв
Телевизорите с вграден цифров тунер имат това лого
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини