От х:

Днес в x:

Нов звънок ще огласи одринската църква „Св. Св.Константин и Елена“на празника

Християните почитат днес светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на мператор Константин и неговата майка Елена. През 313 година Константин въвежда християнството като официална религия във Византия с Миланския едикт.

Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Иисус. Тези паметни събития се смятат за най-важните в историята на християнската църква и затова императорът и майка му са канонизирани за светци.

Във фолклорните традиции пък 21-май се сочи като денят на игрите по огън и се почита от нестинарите.

Имен ден празнуват Константин, Елена, Костадин, Костадинка.

На днешния храмов празник българската църква в Одрин „Св.Св. Константин и Елена”ще огласи нова 300-килограмова камбана. Освен звънока, миряните ще занесат в православната обител зад граница и месингов кръст. Новите придобивки са осигурени от дарителската кампания, организирана от Отечествения съюз.

Храмов празник днес събира и вярващите в Димитровградското село Крепост. Там църквата е построена през 1874 г., в нея са запазени икони и стенописи, дело на първите зографи.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини