От х:

Днес в x:

Инфекциозно бори кърлежите с безплатни прегледи

Затоплянето насочи доста хора към хасковското Инфекциозно

Във връзка с рязко нарасналия брой на ухапани от кърлежи през последните дни, хасковската МБАЛ организира „Ден на отворените врати“ в Инфекциозното си отделение. Денят всъщност ще е десетдневка-от 20-ти до 31-ви май. За периода от 11 сутринта до 17 следобед в отделението ще се осъществяват прегледи и консултации за пациенти със съмнения за кърлежово-преносими болести. Консултациите ще се извършват от началникът на Инфекциозно д-р Петъо Хубенов и старшия лекар в приемно-консултативния кабинет на отделението.

Всички желаещи могат да се запишат предварително на тел. 038 / 606 755.

Случаите на ухапани от кърлежи бележат почти двоен ръст в последните няколко седмици. Голяма част от пострадалите вече получават директни направления от джипита за Инфекциозно отделение, за да им се окаже на място на място квалифицирана помощ. Неправилно премахване на акара, почти сигурно води до развиване на заболявания на кръвта, някои от които могат да доведат до фатален край.  

Немалка  част от пациентите пък търсят Спешна помощ, макар че ухапването от кърлежи да се счита за неотложно, не за спешно състояние. На фона на минибума, статистиката на разболелите се от кърлежово-преносими болести е повече от скромна. За последната седмица на април е регистрирана само една марсилска треска, а за предходната седмица-нито един разболял се. Няма статистика за месец май.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини