От х:

Днес в x:

Борби и събор отбелязаха 29 години от възродителния процес в Караманци

Митинг-събор по повод събитията от 10-ти май 1984 г. стегнаха в местността “Кабаач” край с. Караманци.

Още от сутринта на поляната се разнесе апетитната миризма на десетките чевермета. Наоколо пък панаирджиите бяха разпънали различни атракциони.

„Неслучайно от това място в сърцето на Тракия пламва първата искра на съпротивата срещу т.нар. Възродителен процес. Караманци е символ на свободния дух от векове“, се чу от сцената.

Това е първата съпротива в България срещу. „възродителен процес“, каза и кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер.

Съборът води началото си от  1991 г. От тогава насам хората се събират в местността, за да си спомнят за събитията отпреди 29 години.  На този ден са арестувани 60 души след общоселско събрание в читалището. Шестима от тях по-късно са осъдени и изпратени в различни затвори за по 4-5 г. По-късно 130 от участниците в събранието минават през ситото на ДС.

Близо 120 семейства от селото са насилствено изселени в Турция през 1989 г. по време на т.нар. голяма екскурзия. Само малка част от тях се връщат тук след падането на тоталитарния режим.

Хората дошли край Караманци сведоха глави на признателност днес и пред двамата от участниците в съпротивата.

Поздрав към всички имаше и от децата от местното училище и детската градина. След изпълненията на най-малките, хората се подредиха и около зеления тепих, за да аплодират силоваците.

По отколешна традиция, победителят в най-тежката категория, който се обявява и за баш пехливанин на турнира. Тази година той ще отнесе като награда теле, за второто място организаторите-местното кметство и общ. Минерални бани са приготвили коч, а за третото-агне.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини